Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos serowy to uniwersalny dodatek do mnóstwa dań. Możesz zapiekać pod nim warzywa (np. brokuły, brukselkę), dodać go do makaronu, albo wykorzystać w charakterze dipu do nachosów. Bazę sosu stanowi beszamel, w którym roztapia się wyraziste sery. Ostateczny sposób przygotowania sosu zależy od jego przeznaczenia. Jeśli ma stanowić dodatek do mięs czy frytek, wystarczy doprawić go ziołami i pieprzem. W przypadku łączenia sosu serowego z łagodnymi w smaku warzywami, warto zaostrzyć go czosnkiem albo odrobiną papryczki chili. Jeśli zaś chcesz przygotować zapiekankę pod serową pierzynką, odpowiednią konsystencję zapewni jej jajko.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 16838
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9481
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2057
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4062
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 655
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 323
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 16838
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9481
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2057
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4062
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 655
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 323
Składniki
Rozgrzej w rondelku masło (na niskiej mocy palnika). Gdy się rozpuści, dodaj mąkę i wymieszaj. Do powstałej zasmażki stopniowo dodawaj mleko, cały czas mieszając powstający sos beszamelowy (tak, by nie zrobiły się grudki z mąki). Dodaj do niego gałkę muszkatołową, kurkumę i roztarte w palcach (lub moździerzu) oregano. Jeśli chcesz dodać do sosu czosnek, zrób to w tym momencie – przeciśnij go przez praskę i wymieszaj z beszamelem.
Zetrzyj na tarce o grubych oczkach oba sery. Dodaj je do wciąż gotującego się na wolnym ogniu beszamelu i poczekaj, aż się w nim roztopią. Co pewien czas zamieszaj sos. Będzie gotowy, gdy uzyska jednolitą konsystencję. Wówczas dopraw go do smaku białym pieprzem i – jeśli masz ochotę – solą (sos jest już dość słony od serów). Jeśli chcesz przygotować danie zapiekane w sosie serowym, dodaj do niego także rozkłócone jajko.