Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 8088
Dodano: 18.04.2010
Odsłon: 18160
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Śliwki i rodzynki namoczyć w wodzie ok.,30 minut.
Z masła i mąki zrobić złotą zasmażkę i rozprowadzić zimnym bulionem.Zagotować stale mieszając, aby nie porobiły się grudki
Śliwki i rodzynki namoczyć w wodzie ok.,30 minut.
Z masła i mąki zrobić złotą zasmażkę i rozprowadzić zimnym bulionem.Zagotować stale mieszając, aby nie porobiły się grudki
Dodać śliwki, rodzynki wraz z wodą, w której się moczyły, ocet, cukier, liść laurowy i pieprz.Gotować do miękkości śliwek, a następnie wyjąć liść laurowy .
Całość zmiksować , podgrzać wlać do sosjerek i podać do pieczonego lub smażonego mięsa. SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (11)

Konto usunięte 13 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
Z pewnością smakuje wybornie Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 21 kwietnia 2013Zgłoś do usunięcia
świetny sos do różnych mięs, zabieram do swojej książki6 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 11 lipca 2011Zgłoś do usunięcia
Myślę że do pieczeni też się nada.Rewelacja.0 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 12 listopada 2010Zgłoś do usunięcia
zrobiłam z Twoimi roladkami - super sprawa9 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 30 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
oooo, ja też robię sos śliwkowy ale całkiem inaczej, nastepnym razem wypróbuję Twój przepis , bo wygląda przepięknie9 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 26 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
Cieszę się Bożenko, że Ci smakował sosik. Pozdrawiam.9 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 26 czerwca 2010Zgłoś do usunięcia
ten sosik jest pycha!!! robiłam i daje +54 Kto głosował? | Odpowiedz

misia78 27 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
ZDECYDOWANIE BEZ ZASMAZKI I LISCIA0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 19 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
Katarina Twój pomysł na sos bez zasmażki bardzo mi się spodobał. ale smaki naszych sosów są różne ze względu na składniki. Lubię czosnek i kiedyś zrobie sos wg Twojego przepisu.Pozdrawiam.9 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 19 kwietnia 2010Zgłoś do usunięcia
tez robie taki sos, tylko bez zasmażki, jest lżejszy, spróbuj. Sliwki wrzucić do bulionu gotować 20-30 min, dodać 2-3 przeciśnięte ząbki czosnkui i troche wegety, potem zmiksować, powinien wyjść ciemny, gęsty i aksamity , na 3/4 l daje paczke sliwek suszonych, pzdr0 Kto głosował? | Odpowiedz