Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos truskawkowy to genialny dodatek do naleśników, makaronu czy deserów. Przechowywany w lodówce zachowa świeżość nawet do tygodnia. Do jego przygotowania będziecie potrzebowali zaledwie trzech prostych składników.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67347
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1820
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 67347
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1820
Składniki
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Owoce przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Składniki podgrzewamy na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nic się nie przypaliło. Po około 15 minutach gotowania odstawiamy garnek na bok do przestudzenia.
Powstały sos truskawkowy blendujemy na gładki krem. Przelewamy do słoiczka, przechowujemy do tygodnia w lodówce.