Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleśników i placków, przez wszelkiego rodzaje ciasta, po kisiele lub galaretki. Aromat wanilii jest niezwykły. Pomaga łagodzić stres i wprawia nas w dobry nastrój. :)
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1012
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5588
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8720
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17959
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1012
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5588
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8720
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17959
Składniki
Żółtko utrzeć z cukrem.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą nożyka wyskrobać ziarenka wanilii. Dodać je do żółtka z cukrem i ponownie utrzeć.
150 ml mleka zagotować. Można dodać do niego wydrążoną laskę wanilii dla jeszcze większego aromatu.
W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Powstałą zawiesinę dodać do mleka w garnku i mieszać aż do zgęstnienia.
Gorące mleko dodawać do żółtka powolnym strumieniem ciągle ucierając. Sos ostudzić raz na jakiś czas mieszając, żeby nie powstał kożuch. Smacznego! :)