Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleśników i placków, przez wszelkiego rodzaje ciasta, po kisiele lub galaretki. Aromat wanilii jest niezwykły. Pomaga łagodzić stres i wprawia nas w dobry nastrój. :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 434
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 778
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 434
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 778
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Składniki
Żółtko utrzeć z cukrem.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą nożyka wyskrobać ziarenka wanilii. Dodać je do żółtka z cukrem i ponownie utrzeć.
150 ml mleka zagotować. Można dodać do niego wydrążoną laskę wanilii dla jeszcze większego aromatu.
W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Powstałą zawiesinę dodać do mleka w garnku i mieszać aż do zgęstnienia.
Gorące mleko dodawać do żółtka powolnym strumieniem ciągle ucierając. Sos ostudzić raz na jakiś czas mieszając, żeby nie powstał kożuch. Smacznego! :)