Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Surówka według przepisu mojego dziadka. Jest prosta, szybka i smaczna. Stanowi idealny dodatek to obiadu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9574
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 203
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20863
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9574
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1101
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4436
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 203
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20863
Składniki
Kapustę drobno szatkujemy lub trzemy na tarce o oczkach oczkach. Przekładamy do dużej miski, zasypujemy łyżeczką soli, mieszamy i pozostawiamy na około 30min. W międzyczasie jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kapustę pukamy na sicie i odciskamy. Dodajemy do niej przygotowane warzywa, ocet winny i śmietanę. Doprawiamy na smaku cukrem, pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30min, w tym czasie surówka się przegryzie. Surówka może być dodatkiem do dań mięsnych bądź być przekąska na drugie śniadanie.