Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejna świąteczna wędzonka, a'la wędzony bekon. Wędzony w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7009
Polecam.
Odsłon: 144
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5359
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2554
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7009
Polecam.
Odsłon: 144
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5359
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2554
Składniki
Peklowanie na mokro, 4 dni: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.
Ilość peklosoli, cukru i wody podaje tabela , w zależności którą opcję wybierzemy. Ja wybrałam opcję mniej słoną.
Mieszamy i taką solanką sporządzamy nastrzyk mięsa, a pozostałą zalewamy przygotowane mięso. Zalane mięso umieszczamy do lodówki.
Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi, robimy pętelki z przędzy wędliniarskiej. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny.
Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza 1 godzinę. W temperaturze 80 stopni Celsjusza podpiekamy 1 godzinę, na zrębkach olcha/buk/brzoza.
Wyjmujemy uwędzony bekon z gara w którym wędziliśmy i wieszamy na kiju na kilka godzin żeby ostygł. Ostudzony wkładamy do lodówki.
Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce. Smacznego!!!