Do góry

Dodatki Przepis na:

Świąteczny baleron wędzony.

Świąteczny baleron wędzony.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1509 Ocena: 20304

Dodano:

Odsłon: 2525

Kolejna świąteczna wędzonka, wędzony baleron. Wędzony w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza.

Składniki

  • Karczek wieprzowy bez kości 0,85 kg
  • Składniki solanki - 1 litr:
  • liść laurowy połamane 5-6 liści
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
  • czosnek z łuskami 5-6 zębów
  • peklosól 80 gram
  • cukier 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki, peklowanie:

    W 250 ml wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, wszystko mieszamy, cedzimy przez sitko.

  2. Zimną solanką zalewamy mięso umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy przez 4 dni w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.

  3. Osuszanie:

    Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.

  4. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin.

  5. Wędzenie:

    Wędzimy na zrębkach olcha / buk / brzoza, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia 20 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Można nie podpiekać, tylko parzyć. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza do osiągnięcia wewnątrz baleronu temperatury 68 stopni Celsjusza.

  6. Studzenie:

    Wieszamy na kiju na kilka godzin, studzimy i zimny wkładamy do lodówki.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 grudnia 2017 "Ja jestem kobieta pracująca, żadnej pracy się nie boję" ;)

Mariola, to idealnie do Ciebie pasuje :)
Super wędlinka.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń