Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi tak podane dobrze łączą się z chlebem czosnkowym jako przystawka do nie tylko romantycznej kolacji, ale każdej wizyty, czy nawet do świątecznego obiadu. Zajmuje niecałe 10 minut ze wszystkim. Z parmezanem lub bez można podać jako zdrowy i smaczny dodatek do obiadu.
Patelnia, miseczka, praska do czosnku, nóż
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5278
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 302
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13387
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2662
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 5278
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 302
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13387
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2662
Składniki
Na suchą patelnię wrzucamy szparagi po umyciu i odłamaniu twardych końcówek (zginamy przy końcu łodyżki aż pęknie). Dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek.
Smażymy na najmniejszym palniku na największym ogniu przez 6 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby równomiernie rozłożyć temperaturę smażenia.
W tym czasie przyrządzamy dressing: obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek, który umieszczamy w miseczce, wlewamy ocet i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Z kawałka parmezanu otrzymamy cieniutkie plasterki sera do posypania.
Usmażone szparagi zsuwamy na talerzyk, po czym polewamy dressingiem, posypujemy wiórkami parmezanu i posypujemy obficie pieprzem.