Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi tak podane dobrze łączą się z chlebem czosnkowym jako przystawka do nie tylko romantycznej kolacji, ale każdej wizyty, czy nawet do świątecznego obiadu. Zajmuje niecałe 10 minut ze wszystkim. Z parmezanem lub bez można podać jako zdrowy i smaczny dodatek do obiadu.
Patelnia, miseczka, praska do czosnku, nóż
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2255
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1369
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3532
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1185
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2255
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1369
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 512
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3532
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1185
Składniki
Na suchą patelnię wrzucamy szparagi po umyciu i odłamaniu twardych końcówek (zginamy przy końcu łodyżki aż pęknie). Dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek.
Smażymy na najmniejszym palniku na największym ogniu przez 6 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby równomiernie rozłożyć temperaturę smażenia.
W tym czasie przyrządzamy dressing: obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek, który umieszczamy w miseczce, wlewamy ocet i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Z kawałka parmezanu otrzymamy cieniutkie plasterki sera do posypania.
Usmażone szparagi zsuwamy na talerzyk, po czym polewamy dressingiem, posypujemy wiórkami parmezanu i posypujemy obficie pieprzem.