Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi tak podane dobrze łączą się z chlebem czosnkowym jako przystawka do nie tylko romantycznej kolacji, ale każdej wizyty, czy nawet do świątecznego obiadu. Zajmuje niecałe 10 minut ze wszystkim. Z parmezanem lub bez można podać jako zdrowy i smaczny dodatek do obiadu.
Patelnia, miseczka, praska do czosnku, nóż
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 80
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 42
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2774
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 111
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 80
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 42
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2774
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 111
Składniki
Na suchą patelnię wrzucamy szparagi po umyciu i odłamaniu twardych końcówek (zginamy przy końcu łodyżki aż pęknie). Dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek.
Smażymy na najmniejszym palniku na największym ogniu przez 6 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią, aby równomiernie rozłożyć temperaturę smażenia.
W tym czasie przyrządzamy dressing: obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek, który umieszczamy w miseczce, wlewamy ocet i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Z kawałka parmezanu otrzymamy cieniutkie plasterki sera do posypania.
Usmażone szparagi zsuwamy na talerzyk, po czym polewamy dressingiem, posypujemy wiórkami parmezanu i posypujemy obficie pieprzem.