Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpinak wielu dorosłym może kojarzyć się z niezbyt smacznym, wodnistym dodatkiem do dań głównych, jaki popularny był w Polsce kilka dekad temu. Ten kulinarny koszmar z dzieciństwa to tylko kwestia nieodpowiedniego przetworzenia zielonego warzywa – skądinąd bardzo zdrowego i niezwykle smacznego po umiejętnym przygotowaniu. Szpinak z patelni z dodatkiem sporej ilości czosnku i cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw, która jest pyszna już sama w sobie. Jeśli np. dodasz do niego trochę gorgonzoli i śmietany kremówki, uzyskasz wykwintny sos do makaronu.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, a jednocześnie smaczny i sycący obiad, filet...
Odsłon: 6633
Prosta do przygotowania, pełna smaku i warzyw sałatka z ogórków, która idealn...
Odsłon: 9533
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 870
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, a jednocześnie smaczny i sycący obiad, filet...
Odsłon: 6633
Prosta do przygotowania, pełna smaku i warzyw sałatka z ogórków, która idealn...
Odsłon: 9533
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 870
Składniki
Opłucz na durszlaku i osusz liście szpinaku.
Obierz i pokrój drobno cebulę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub także drobno posiekaj.
Rozgrzej na głębokiej patelni 1-2 łyżki masła klarowanego. Możesz zastąpić je np. oliwą z oliwek. Zeszklij cebulę. Po chwili dodaj posiekany czosnek.
Przełóż na patelnię szpinak. Możesz go wcześniej lekko posiekać ostrym nożem. Jeśli szpinak nie zmieści się od razu w całości, dodawaj go na patelnię partiami. Szybko zmniejszy swoją objętość.
Smaż szpinak przez kilka minut, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą, gałką i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz użyć także innych przypraw, np. sproszkowanego chili albo kurkumy.