Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szpinak wielu dorosłym może kojarzyć się z niezbyt smacznym, wodnistym dodatkiem do dań głównych, jaki popularny był w Polsce kilka dekad temu. Ten kulinarny koszmar z dzieciństwa to tylko kwestia nieodpowiedniego przetworzenia zielonego warzywa – skądinąd bardzo zdrowego i niezwykle smacznego po umiejętnym przygotowaniu. Szpinak z patelni z dodatkiem sporej ilości czosnku i cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw, która jest pyszna już sama w sobie. Jeśli np. dodasz do niego trochę gorgonzoli i śmietany kremówki, uzyskasz wykwintny sos do makaronu.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5576
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5576
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3991
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Składniki
Opłucz na durszlaku i osusz liście szpinaku.
Obierz i pokrój drobno cebulę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub także drobno posiekaj.
Rozgrzej na głębokiej patelni 1-2 łyżki masła klarowanego. Możesz zastąpić je np. oliwą z oliwek. Zeszklij cebulę. Po chwili dodaj posiekany czosnek.
Przełóż na patelnię szpinak. Możesz go wcześniej lekko posiekać ostrym nożem. Jeśli szpinak nie zmieści się od razu w całości, dodawaj go na patelnię partiami. Szybko zmniejszy swoją objętość.
Smaż szpinak przez kilka minut, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą, gałką i pieprzem. Jeśli chcesz, możesz użyć także innych przypraw, np. sproszkowanego chili albo kurkumy.