Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio w ramach nowej próby zrobiłam szybkie ogórki małosolne bez dodatku wody. Próbę podjęłam po sukcesie ogórków z woreczka foliowego, bo nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała szybkiego kiszenia ogórków w szkle. Unikam kontaktu żywności z plastikiem, jeśli tylko mogę. Nie fanatycznie, bo czasem plastik jest bezpieczniejszy od naczyń szklanych, ale przecież wspominałam przy okazji, że można ponoć przygotować ogórki małosolne na sucho w słoiku. Oczywiście mam na myśli słoik szklany, a nie naczynie PET, bo i takie są dostępne. I tym sposobem powstały moje szybkie ogórki małosolne w słoiku. I już wiem, że nie wrócę do kiszenia w foliowym woreczku. No, może ewentualnie użyję folii na biwaku pod namiotem.
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 43
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4209
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 35293
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 43
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4209
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 35293
Składniki
Przygotuj około 600 g świeżych ogórków gruntowych, takich prosto z pola. Ale jeśli masz do dyspozycji ogórki zerwane kilka/kilkanaście godzin wcześniej, to koniecznie mocz je w bardzo zimnej wodzie przynajmniej przez 2 godziny. Bo ogórki do kiszenia muszą być jędrne!
Umyte ogórki pokrój na 4 części, czyli przekrój każdy ogórek wzdłuż i w poprzek. Tak pokrojone ogórki znacznie szybciej się kiszą, ale nie nadają się do długiego przechowywania. To są takie właśnie szybkie ogórki małosolne. Szybkie, czyli szybko się kiszą i szybko trzeba je zjeść.
W słoiku o pojemności 0,9 litra umieść czosnek, chrzan i większość kopru, a następnie włóż do słoja 2/3 pokrojonych ogórków. Dodaj też 2/3 soli. Zamknij słoik i wymieszaj zawartość przez intensywne potrząsanie naczyniem. Podczas potrząsania ogórki ubiją się i ładnie ułożą w słoiku.
Dodaj resztę ogórków, resztę kopru i soli i ewentualnie gorczycę. Znów staraj się potrząsać słoikiem, ale przy całkowitym wypełnieniu to jest prawie niemożliwe. Dlatego dodajemy resztę soli wraz z resztą ogórków, żeby one też były lekko słone. Gorczyca natomiast bez trudu rozsypie się w całym wnętrzu słoika.
Zakręć słoik i zostaw w temperaturze pokojowej na kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt godzin, według własnego upodobania.
W czasie fermentacji ogórki lekko zwiędną i osiądą, co ułatwia późniejsze przemieszanie zawartości słoika (bez odkręcania). Potrząsaj słoikiem kilka razy dziennie, żeby sól lepiej spenetrowała wnętrze wszystkich ogórków.
Moje ogórki świetnie smakowały już po jakichś 15-16 godzinach, a później stawały się stopniowo jeszcze lepsze. Cały czas trzymałam słoik na blacie i podjadaliśmy po trochu, więc nie musiałam chować go do lodówki. Ale myślę, że po 48 godzinach fermentacji słoik należy wstawić w chłodne miejsce, o ile wcześniej nikt nie zje jego zawartości.
A dlaczego „szybkie ogórki małosolne”? Otóż dlatego, że ogóreczki świetnie smakowały już po 15-16 godzinach, a w miarę upływu czasu ich smak się pogłębiał i dojrzewał. Ale jeść ogórki można już po tych kilkunastu godzinach. Takie szybkie ogórki małosolne przypadną do gustu zwłaszcza osobom, które bardzo lubią tzw. jednodniowe małosolniaczki, czyli ogórki, które są bardziej słone niż kwaśne. Ja też należę do tego elitarnego grona, dlatego tak bardzo przypadły mi do gustu dzisiejsze ogórki.
Ogłaszam sukces, bo szybkie ogórki małosolne przygotowane w szklanym słoiku są nie tylko bezpieczne, ale i bardzo aromatyczne i smaczne. Po spróbowaniu bardziej rekomenduję użycie zielonego koperku zamiast kwiatów kopru. I może następnym razem wypróbuję mieloną gorczycę. Ale o tym już nie będę pisać osobno, więc niech każda/każdy spróbuje we własnym zakresie.
Uważam że to jest świetne i takie ogórki na pewno warto przygotować, więc spróbuj koniecznie, koniecznie! Smacznego!