Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tortellini to danie do przygotowania dla osób cierpliwych, które czerpią satysfakcję ze zrobienia czegoś, co zazwyczaj kupuje się w sklepie. Pierożki mają średnicę 4 cm, więc podczas ich lepienia można przemyśleć sporo rzeczy lub obejrzeć kilka odcinków serialu. ;) Natomiast smak własnoręcznie przygotowanego makaronu tortellini jest niedościgniony i wart poświęconego czasu. :)
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 706
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22735
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15096
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4834
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45311
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 706
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22735
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15096
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4834
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45311
Składniki
Do przygotowania ciasta użyłam robota kuchennego, ale ciasto oczywiście można zagnieść ręcznie. Do misy przesiać mąkę. Dodać jajka, sól oraz olej. Zagnieść ciasto na gładką masę i odstawić na godzinę przykryte pod miską.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i powykrawać kółka o średnicy ok 4 cm. Ja użyłam do tego małego kieliszka.
Brzeg krążka ciasta zwilżać lekko wodą, dodawać ulubiony farsz , zlepić pierożki na półksiężyce, a następnie połączyć ze sobą rogi. Do nadziewania torteliini użyłam przyprawionego mięsa mielonego, ale można je zrobić z dodatkiem ulubionego sera, szynki lub warzywa.
W niewielkim garnku zagotować wodę z dodatkiem soli oraz oleju. Gdy makaron wypłynie na wierzch gotować go jeszcze przez ok 5 minut. Następnie odcedzić. Makaron doskonale komponuje się z sosem pomidorowym lub innym sosie na bazie śmietany. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek. Smacznego! :)