Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza w czasach niedostatku. Przyrządza się je z ugotowanych ziemniaków, do których dodaje się mąkę pszenną i krótko gotuje. Powstałe puree wykłada się na talerz i okrasza smażonym boczkiem oraz cebulą. To proste, a jednocześnie sycące i smaczne danie.
patelnia, deska do krojenia, nóż, garnek, tłuczek do ziemniaków, łyżka
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 716
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 80
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 716
Pyszne, delikatne ciasto przełożony galaretką z truskawkami i słodkim kremem,...
Odsłon: 80
Składniki
Obierz ziemniaki.
W garnku z osoloną wodą gotuj ziemniaki do miękkości.
Sprawdź, czy ziemniaki są odpowiednio miękkie, aby to sprawdzić, nakłuj je widelcem. Jeśli są już miękkie, to odlej większą część wody i dodaj do nich 3 łyżki mąki pszennej. Gotuj do momentu, aż mąka nie będzie już mocno wyczuwalna.
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Pokrój boczek w mniejszą lub większą kostkę.
Gdy ziemniaki nieco odparują ugnieć tłuczkiem ziemniaki na puree.
Na średniej patelni dodaj olej i podsmażaj cebulkę do zeszklenia. Gdy cebulka się już nieco zeszkli, dodaj do niej boczek. Smaż do lekkiego wytopienia się boczku.
Do przygotowanych ziemniaków dodaj boczek oraz cebulkę. Jeśli lubisz większą ilość cebulki i boczku, dodaj według uznania.