Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Twarożek z 1 składnika to idealna opcja na zdrowe śniadanie czy kolację. Jest idealnie kremowy i nigdy się nie znudzi, bo możesz dodać do niego ulubione zioła czy pestki. Twarożek z 1 składnika zrobisz z taniego i łatwodostępnego produktu - każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Serek pokrój w plasterki i połóż lub rozsmaruj na świeżym pieczywie. Możesz też użyć go jako dodatku do sałatek.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3039
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 56
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 66
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3039
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 133
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 56
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 68
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 66
Składniki
Kefir przelej do garnka, posól i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia soli.
Podgrzej lekko płyn - na bardzo małym ogniu i tak, aby go nie zagotować! Gdy będzie już ciepły, wyłącz palnik i odstaw na bok. Nie mieszaj - czekaj, aż zacznie wytrącać się serwatka (potrwa to od kilkunastu do kilkudziesięciu minut).
Gdy serwatka będzie już widoczna i oddzieli się od płynnej części, przecedź ją przez gazę włożoną do durszlaka. Zawiąż gazę i lekko wyciśnij (ale nie do końca, aby twarożek z 1 składnika był wilgotny).
Po odciśnięciu ponownie rozłóż gazę na durszlaku i dodaj ulubione zioła czy pestki. W wersji słonej - np. czarnuszkę, kminek, płatki chilli, szczypiorek czy zioła prowansalskie. W wersji słodkiej - rodzynki lub wanilię. Wymieszaj z serem.
Zaciśnij ponownie gazę i nadaj kształt serkowi (np. dociskając go ostrożnie miską lub wkładając do formy). Włóż do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie twarożek z 1 składnika jest już gotowy do spożycia.