Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tzatziki to pochodzący z Turcji sos w oryginalnej nazwie Cacik. Osobiście preferuję wersję grecką o zagęstrzonej konsystencji. Aksamitny, lekko kwaskowaty smak tzatziki dodaje potrawom intensywności i sprawia, że chcesz dokładkę.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1410
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 414
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1410
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 414
Składniki
Jogurt przełóż do miseczki.
Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, oprósz delikatnie solą i odstaw na 15 minut. Gdy ogórek puści wodę, odsącz ją, a ogórka przełóż do miseczki z jogurtem.
Czosnek przepuść przez praskę, a koperek drobno posiekaj. Całość dodaj do miseczki.
Wyciśnij sok z cytryny i dodaj oliwę z oliwek.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem przełóż tzatziki do lodówki na ok. 2 godziny, aby wszystkie aromaty się przegryzły.