Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tzatziki to pochodzący z Turcji sos w oryginalnej nazwie Cacik. Osobiście preferuję wersję grecką o zagęstrzonej konsystencji. Aksamitny, lekko kwaskowaty smak tzatziki dodaje potrawom intensywności i sprawia, że chcesz dokładkę.
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2200
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 958
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23143
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2200
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 958
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23143
Składniki
Jogurt przełóż do miseczki.
Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, oprósz delikatnie solą i odstaw na 15 minut. Gdy ogórek puści wodę, odsącz ją, a ogórka przełóż do miseczki z jogurtem.
Czosnek przepuść przez praskę, a koperek drobno posiekaj. Całość dodaj do miseczki.
Wyciśnij sok z cytryny i dodaj oliwę z oliwek.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przed podaniem przełóż tzatziki do lodówki na ok. 2 godziny, aby wszystkie aromaty się przegryzły.