Do góry

Dodatki Przepis na:

Tzatzyki – sos idealny na grilla

Tzatzyki – sos idealny na grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 341 Ocena: 3997

Dodano:

Odsłon: 300

Mój sos tzatzyki (tzatziki, cacyki) jest najlepszy. Tak oczywiście powie każda gospodyni i w pewnym sensie będzie miała rację. Bo ten sos smakuje jej rodzinie i przyjaciołom. Urozmaica i przyprawia smakiem wszelkie imprezy, a zwłaszcza grille. Przez lata wypraktykowałam sposób na mój własny sos tzatzyki, który na dodatek jest wytworem kuchni pięciu przemian. Wiem, wiem – Grecja i chińskie pięć przemian – to brzmi trochę dziwnie. Ale sprawdza się, więc od lat robię sos wciąż tak samo. Jeśli nie chcesz chińskich wtrętów w greckim sosie, po prostu zmień kolejność dodawania składników.

Składniki

  • 1 ogórek sałatkowy (ale nie aż tak długi, jak ogórek-wąż)
  • szczypta cukru
  • świeżo mielony pieprz
  • płaska łyżeczka soli
  • kubek jogurtu greckiego (lub z braku takiego – jogurt naturalny wymieszany z serkiem homogenizowanym) 350-400 ml
  • posiekany koperek świeży lub suszony – u mnie niewiele, bo przecież musi odróżniać się od mizerii, a Ty dodaj tyle, ile lubisz
  • 1-2 łyżki oliwy extra vergine
  • 3-5 ząbków czosnku – lubię, gdy tzatzyki są dość mocno czosnkowe, ale to jest kwestia gustu, można użyć mniej lub więcej czosnku
  • ewentualnie więcej pieprzu, jeśli lubisz
  • spora szczypta domowej vegety (to jest mój tajemniczy “piąty element”, który doskonale podkreśla smak sosu), możesz użyć przypra
  • sól do smaku
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tzatzyki – sos idealny na grilla

Przygotowanie

  1. Najpierw należy zająć się ogórkiem. Umyć go, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

  2. Przyprawić szczyptą cukru, pieprzem i solą, wymieszać i umieścić na sitku, by ogórek mógł pozbyć się większości wody. Po 10-15 minutach wyciśnij resztki soku z ogórka i włóż warzywo do miski.

  3. Do ogórka dodawaj kolejno jogurt, koperek,

  4. oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę.

  5. Na koniec - domową vegetę (lub tę ze sklepu).

  6. Wymieszaj sos łyżką. Pozostaw na kilka minut, żeby smaki się “przegryzły”. Gotowe! Możesz podawać lub przechować w lodówce do czasu imprezy.

  7. To jest jeden z najlepszych sosów do potraw z grilla i patelni. Wyśmienicie pasuje także do pieczonych warzyw – tak waśnie podałam go ostatnio. Z młodymi warzywami z piekarnika – pyszności!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 17 czerwca Genialny sos, pasuje praktycznie do wszystkiego :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń