Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój sos tzatzyki (tzatziki, cacyki) jest najlepszy. Tak oczywiście powie każda gospodyni i w pewnym sensie będzie miała rację. Bo ten sos smakuje jej rodzinie i przyjaciołom. Urozmaica i przyprawia smakiem wszelkie imprezy, a zwłaszcza grille. Przez lata wypraktykowałam sposób na mój własny sos tzatzyki, który na dodatek jest wytworem kuchni pięciu przemian. Wiem, wiem – Grecja i chińskie pięć przemian – to brzmi trochę dziwnie. Ale sprawdza się, więc od lat robię sos wciąż tak samo. Jeśli nie chcesz chińskich wtrętów w greckim sosie, po prostu zmień kolejność dodawania składników.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15538
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 344
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2825
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15538
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4663
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 344
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2825
Składniki
Najpierw należy zająć się ogórkiem. Umyć go, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Przyprawić szczyptą cukru, pieprzem i solą, wymieszać i umieścić na sitku, by ogórek mógł pozbyć się większości wody. Po 10-15 minutach wyciśnij resztki soku z ogórka i włóż warzywo do miski.
Do ogórka dodawaj kolejno jogurt, koperek,
oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę.
Na koniec - domową vegetę (lub tę ze sklepu).
Wymieszaj sos łyżką. Pozostaw na kilka minut, żeby smaki się “przegryzły”. Gotowe! Możesz podawać lub przechować w lodówce do czasu imprezy.
To jest jeden z najlepszych sosów do potraw z grilla i patelni. Wyśmienicie pasuje także do pieczonych warzyw – tak waśnie podałam go ostatnio. Z młodymi warzywami z piekarnika – pyszności!