Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój sos tzatzyki (tzatziki, cacyki) jest najlepszy. Tak oczywiście powie każda gospodyni i w pewnym sensie będzie miała rację. Bo ten sos smakuje jej rodzinie i przyjaciołom. Urozmaica i przyprawia smakiem wszelkie imprezy, a zwłaszcza grille. Przez lata wypraktykowałam sposób na mój własny sos tzatzyki, który na dodatek jest wytworem kuchni pięciu przemian. Wiem, wiem – Grecja i chińskie pięć przemian – to brzmi trochę dziwnie. Ale sprawdza się, więc od lat robię sos wciąż tak samo. Jeśli nie chcesz chińskich wtrętów w greckim sosie, po prostu zmień kolejność dodawania składników.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44753
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22627
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14952
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44753
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 687
Składniki
Najpierw należy zająć się ogórkiem. Umyć go, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Przyprawić szczyptą cukru, pieprzem i solą, wymieszać i umieścić na sitku, by ogórek mógł pozbyć się większości wody. Po 10-15 minutach wyciśnij resztki soku z ogórka i włóż warzywo do miski.
Do ogórka dodawaj kolejno jogurt, koperek,
oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę.
Na koniec - domową vegetę (lub tę ze sklepu).
Wymieszaj sos łyżką. Pozostaw na kilka minut, żeby smaki się “przegryzły”. Gotowe! Możesz podawać lub przechować w lodówce do czasu imprezy.
To jest jeden z najlepszych sosów do potraw z grilla i patelni. Wyśmienicie pasuje także do pieczonych warzyw – tak waśnie podałam go ostatnio. Z młodymi warzywami z piekarnika – pyszności!