Do góry

Dodatki Przepis na:

Uniwersalny sos

Uniwersalny sos

Autor:

Przepisów i artykułów: 275 Ocena: 5268

Dodano:

Odsłon: 2131

To swietny sos, zawiera wszystko, czego potrzebujemy do hamburgerów, frytek, potraw miesnych, potraw z grilla i wielu innych potraw. Potocznie nazywamy go "mamuke" i choc brzmi to orientalnie, jest po prostu skrótem jego najwazniejszych skladników: MAjonezu, MUsztardy i KEtchupu :) Wykonany w ciagu 10 sekund bije smakiem wszystkie gotowe produkty.

Składniki

  • 1 jajko
  • 200 ml oleju
  • 2 łyżeczki mąki musztardowej (lub musztardy)
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka octu
  • odrobina soku z cytryny lub limonki
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W wysokim naczyniu umiescic kolejno: jajko, 2 lyzeczki maki musztardowej lub musztardy, olej, ocet, odrobine soku z cytryny lub limonki, sól, pieprz, cukier i koncentrat pomidorowy. Uzywajac recznego miksera mamy po 10 sekundach gotowy sos.
    Nastepnie mozemy go doprawic dostosowujac smak w kierunku, który nam najbardziej odpowiada - slonym, słodkim lub pikantnym.

  2. Sosu mozna uzyc wszedzie tam, gdzie uzywamy majonezu, musztardy lub ketchupu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń