Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu...
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 400
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2644
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1862
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6458
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 400
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 2644
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 1862
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 6458
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.
Grzyby ugotować do miękkości,odcedzić (wywar można użyć do zupy lub bigosu). Wystudzić, bardzo drobno posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby i smażyć razem przez kilka minut. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Kieliszkiem lub foremką do ciastek wycinać kółka. Na środku każdego z nich nakładać odrobinę farszu, składać na pół i sklejać brzegi. Następnie łączyć końce, formując uszka.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Uszka wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.