Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu...
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 962
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 414
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 162
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2696
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 962
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 414
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 162
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2696
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.
Grzyby ugotować do miękkości,odcedzić (wywar można użyć do zupy lub bigosu). Wystudzić, bardzo drobno posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby i smażyć razem przez kilka minut. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Kieliszkiem lub foremką do ciastek wycinać kółka. Na środku każdego z nich nakładać odrobinę farszu, składać na pół i sklejać brzegi. Następnie łączyć końce, formując uszka.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Uszka wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.