Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami do wigilijnego barszczu...
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 859
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 608
Delikatne mięso, aromatyczne kurki, smaczne sery, to super połączenie aby pow...
Odsłon: 859
Ciapkapusta to śląskie , proste i smaczne danie. Jest to połączenie ziemniakó...
Odsłon: 608
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i stopniowo wlewać wodę, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć ścierką i zostawić na 15-20 minut.
Grzyby ugotować do miękkości,odcedzić (wywar można użyć do zupy lub bigosu). Wystudzić, bardzo drobno posiekać.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby i smażyć razem przez kilka minut. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto wyłożyć na wysypany mąką blat, rozwałkować. Kieliszkiem lub foremką do ciastek wycinać kółka. Na środku każdego z nich nakładać odrobinę farszu, składać na pół i sklejać brzegi. Następnie łączyć końce, formując uszka.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Uszka wrzucać na wrzątek, gotować partiami około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.