Do góry

Dodatki Przepis na:

Wędzonka wieprzowa.

Wędzonka wieprzowa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1767 Ocena: 28664

Dodano:

Odsłon: 22232

Wędzona metodą garnkową, na zrębkach olcha/buk, 3 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.

Składniki

  • Schab wieprzowy bez kości z tłuszczykiem 1,8 kg
  • Czosnek 6 ząbków
  • liście laurowe 6
  • ziele angielskie 10 ziaren
  • peklosól 93 gram
  • cukier 15 gram
  • woda 700 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wędzonka wieprzowa.

Przygotowanie

  1. Peklowanie na mokro:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.Mieszamy i taką, zimną solanką sporządzamy nastrzyk mięsa, a pozostałą zalewamy przygotowane mięso.

  2. Zalane solanką mięso umieszczamy do lodówki. Podczas peklowania,mięso codziennie przekładamy. Czas peklowania 4 dni.

  3. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.

  4. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny.

  5. Wędzimy 3 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy podnoszą temperaturę do 80 stopni Celsjusza.

  6. Wyjmujemy uwędzoną wędzonkę z gara w którym wędziliśmy i wieszamy na kiju na kilka godzin i ostudzoną wkładamy do lodówki.

  7. Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 18 stycznia 2017 Wędlinka do zrobienia, ale mam jedno pytanie - czy wędzenie odbywało się w garnku w kuchni? jeśli tak - jak to zrobić? Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 stycznia 2017 już dodałam do książki i mam nadzieję,że nie zniknie:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń