Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzona metodą garnkową, na zrębkach olcha/buk, 3 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza.
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 157
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2794
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3629
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 543
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 157
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 147
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2794
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3629
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 543
Składniki
Peklowanie na mokro: W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.Mieszamy i taką, zimną solanką sporządzamy nastrzyk mięsa, a pozostałą zalewamy przygotowane mięso.
Zalane solanką mięso umieszczamy do lodówki. Podczas peklowania,mięso codziennie przekładamy. Czas peklowania 4 dni.
Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.
Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny.
Wędzimy 3 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy podnoszą temperaturę do 80 stopni Celsjusza.
Wyjmujemy uwędzoną wędzonkę z gara w którym wędziliśmy i wieszamy na kiju na kilka godzin i ostudzoną wkładamy do lodówki.
Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce.