Do góry

Dodatki Przepis na:

Wędzonka wieprzowa, uwędzona w garnku.

Wędzonka wieprzowa, uwędzona w garnku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1428 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 2816

Bardzo smaczna wędzonka, polecam. Wędzenie w garnku jest bardzo proste, opisałam to w moim artykule, porady.

Składniki

  • Surowiec:
  • 1,1 kg Schab wieprzowy (od strony karczku) bez kości
  • siatka wędliniarska 25-30 cm
  • Skład solanki 1 litr:
  • liść laurowy połamane 5-6 liści
  • ziele angielskie 10-12 ziaren
  • czosnek z łuskami 5-6 zębów
  • peklosól 80 gram
  • cukier 1 łyżeczka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier, wszystko mieszamy.

  2. Peklowanie:

    Solanką zalewamy kawałki mięsa umieszczone w pojemniku. Mięso musi być przykryte solanką. Peklujemy w lodówce przez 4 dni. Podczas peklowania,mięso codziennie przewracamy i masujemy.

  3. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską.

  4. Osuszanie:

    Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Jeżeli wędzimy w garnku to musimy tyle czasu osuszać, żeby mięso było dobrze osuszone. Wędzonkę osuszałam i wędziłam razem z baleronem.

  5. Wędzenie:

    Wędzimy na zrębkach olcha / buk / brzoza, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni Celsjusza, i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni Celsjusza, ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony.

  6. Studzenie:

    Wyjmujemy naszą wędzonkę z gara w którym wędziliśmy. Wieszamy na kiju na kilka godzin i zimną wkładamy do lodówki.

  7. Wędzonka w przekroju.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń