Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, soczyste wędzonki, idealne do kanapek. Polecam :) UWAGA!!! Wędzone metodą garnkową 2 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326424
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12082
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16846
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5496
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326424
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12082
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16846
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5496
Składniki
Peklowanie na mokro: Ilość dni peklowania 4.
W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy.
Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.
Zalane mięso umieszczamy do lodówki. Podczas peklowania, mięso codziennie przewracamy.
Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i robimy pętelki do zawieszenia z przędzy wędliniarskiej.
Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny.
Wędzimy 2-3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olchy.
Wyjmujemy uwędzone wędzonki z gara w którym wędziliśmy.
Wieszamy na kiju na kilka godzin do ostudzenia. Ostudzone wkładamy do lodówki.
Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce.
Smacznego!!!