Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, soczyste wędzonki, idealne do kanapek. Polecam :) UWAGA!!! Wędzone metodą garnkową 2 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha.
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 956
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 247
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 14089
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 3023
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 78
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 956
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 247
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 14089
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 3023
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 78
Składniki
Peklowanie na mokro: Ilość dni peklowania 4.
W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy.
Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.
Zalane mięso umieszczamy do lodówki. Podczas peklowania, mięso codziennie przewracamy.
Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i robimy pętelki do zawieszenia z przędzy wędliniarskiej.
Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny.
Wędzimy 2-3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olchy.
Wyjmujemy uwędzone wędzonki z gara w którym wędziliśmy.
Wieszamy na kiju na kilka godzin do ostudzenia. Ostudzone wkładamy do lodówki.
Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce.
Smacznego!!!