Do góry

Dodatki Przepis na:

Wędzonki wieprzowe Marioli.

Wędzonki wieprzowe Marioli.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 25528

Dodano:

Odsłon: 10181

Bardzo smaczne, soczyste wędzonki, idealne do kanapek. Polecam :) UWAGA!!! Wędzone metodą garnkową 2 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olcha.

Składniki

  • Schab wieprzowy bez kości z tłuszczykiem 1 kg
  • Schab wieprzowy bez kości z tłuszczykiem 0,85 kg
  • Składniki do solanki:
  • Czosnek połowa główki
  • liście laurowe 6 szt.
  • ziele angielskie 10 ziaren
  • peklosól 96 gram
  • cukier 15 gram
  • woda 700 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wędzonki wieprzowe Marioli.

Przygotowanie

  1. Peklowanie na mokro:

    Ilość dni peklowania 4.

  2. W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy.

  3. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier.

  4. Zalane mięso umieszczamy do lodówki. Podczas peklowania, mięso codziennie przewracamy.

  5. Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i robimy pętelki do zawieszenia z przędzy wędliniarskiej.

  6. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny.

  7. Wędzimy 2-3 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza na zrębkach olchy.

  8. Wyjmujemy uwędzone wędzonki z gara w którym wędziliśmy.

  9. Wieszamy na kiju na kilka godzin do ostudzenia. Ostudzone wkładamy do lodówki.

  10. Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce.

  11. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KreatywnaKasia 20 listopada 2017 a gdzie można kupić taki garnek?i takimi zawieszkami?
Bo pomysł mi się bardzo podoba
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń