Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab wieprzowy wędzony w aromacie płynnego dymu wędzarniczego olcha/buk. Trzeba było raz spróbować innej metody wędzenia, zdrowszej nie wymagającej wędzarni.
pojemnik do peklowania, piekarnik, przędza wędliniarska,
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 217
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 184
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2660
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 217
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 184
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2660
Składniki
Wykonanie solanki, peklowanie: W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek,liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 5 minut, parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby był litr. Dodajemy peklosól, sól wędzoną, cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Zimną solanką zalewamy mięso w pojemniku. Mięso musi być całkowicie zalane. Robimy nastrzyk. Peklujemy 4 dni. Osuszanie: Osuszamy w piekarniku w temperaturze 50 stopni Celsjusza przez około 1 godziny z termo obiegiem przy lekko uchylonej klapie. Wędzenie: Zmoczyć schab w roztworze lub nanieść płyn pędzlem na mięso, wyjąć i poczekać aż ocieknie. Wygrzewamy schab w piekarniku w temperaturze ok. 60-70 C, aż do wyschnięcia płynu wędzarniczego. (Zalecam lekko uchylić klapę piekarnika, żeby odparowująca wilgoć miała ujście). Powtarzamy ponownie zamaczanie mięsa w płynie raz lub dwa razy, w zależności od pożądanego koloru. Wędzimy w piekarniku, 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Na koniec podnosimy temperaturę do 80 stopni i podpiekamy do 68 stopni Celsjusza wewnątrz wędliny.
Studzenie: Gotowy schab wieszamy na kiju i studzimy, ostudzone przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!