Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta z grochem to jedno ze świątecznych dań, bez których nie potrafimy sobie wyobrazić Wigilii. Sprawdźcie ten sprawdzony przepis na tradycyjną kapustę z grochem według receptury znajomej kucharki!
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 146
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 146
Składniki
Groch zalej wodą na dzień przed przygotowywaniem grochu z kapustą. Odstaw na noc do namoczenia.
Następnego dnia przesyp groch do garnka i zalej wodą. Dolej tyle wody, żeby zakrywała groch, zagotuj. Jeśli zbierze się piana, to zbierz ją łyżką i gotuj dalej. Dodaj kostkę bulionową jarzynową, zamieszaj i ponownie zagotuj.
Dopraw solą do smaku. Gotuj przez około 30 minut do miękkości grochu.
Kapustę kiszoną z marchewką wypłucz w wodzie i posiekaj drobno. Przełóż do garnka z małą ilością wody. Gotuj pod przykryciem przez około 20 minut do miękkości. Podczas gotowania mieszaj od czasu do czasu. Jeśli w trakcie gotowania woda odparuje, dolej jej i dalej gotuj. Pod koniec gotowania odparuj wodę.
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Rozgrzej patelnię z olejem, dodaj cebulę, liście laurowe, kminek i ziele angielskiego.
Przez kilka minut podgrzewaj cebulę z przyprawami, cały czas mieszając. Po około 5 minutach dodaj posiekaną kapustę z marchewką i smaż przez kolejnych 10 minut. Cały czas mieszaj.
Dopraw pieprzem do smaku i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Na koniec dodaj groch i gotuj wszystko razem przez kilka minut.