Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatny, smaczny chleb pszenny, uformowany jak kwiat wiosenny. Idealny na świąteczny stół. Z podanego przepisu wyszły 2 chleby, jeden duży okrągły i z reszty ciasta zrobiłam mniejszy, prostokątny.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 168
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 108
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3416
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 168
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 108
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3416
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy okrągłą formę, ja użyłam tortownicy.
Wyrośnięte po godzinie ciasto.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 16 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę. Jedną kulkę układamy na środek tortownicy.
Z pozostałych wałkujemy placki o średnicy 15 centymetrów, składamy każdy na pół i zlepiamy każdy jakbyśmy robili uszka, jeszcze na pół. Tak zrobione kwiatuszki z ciasta układamy w formie, naokoło położonej kulki z ciasta. Nakrywamy formę pieluszką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy formę z chlebem na środkową półkę i pieczemy 25 minut, do momentu ładnego zarumienienia się chleba.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!!!