Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo delikatny, smaczny chleb pszenny, uformowany jak kwiat wiosenny. Idealny na świąteczny stół. Z podanego przepisu wyszły 2 chleby, jeden duży okrągły i z reszty ciasta zrobiłam mniejszy, prostokątny.
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 43
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 80
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich paniero...
Odsłon: 582
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 2918
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 3482
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2665
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 43
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 80
Udka z kurczaka z airfryiera przypominają uwielbiane przez wszystkich paniero...
Odsłon: 582
Te bajecznie proste i pyszne ciastka owsiane bez cukru przygotujesz tylko z 3...
Odsłon: 2918
Noce i dnie to efektowne ciasto składające się z dwóch biszkoptów – waniliowe...
Odsłon: 3482
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2665
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko.
Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy okrągłą formę, ja użyłam tortownicy.
Wyrośnięte po godzinie ciasto.
Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 16 równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę. Jedną kulkę układamy na środek tortownicy.
Z pozostałych wałkujemy placki o średnicy 15 centymetrów, składamy każdy na pół i zlepiamy każdy jakbyśmy robili uszka, jeszcze na pół. Tak zrobione kwiatuszki z ciasta układamy w formie, naokoło położonej kulki z ciasta. Nakrywamy formę pieluszką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Wkładamy formę z chlebem na środkową półkę i pieczemy 25 minut, do momentu ładnego zarumienienia się chleba.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Smacznego!!!