Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na przepyszne włoskie pesto prosto ze słonecznej Ligurii, gdyż z tamtego regionu wywodzi się ta słynna na cały świat potrawa. Uwaga, co do przepisu - pesto tradycyjnie robi się w moździeżu, lecz jeśli ktoś nie posiada takiego sprzętu w swojej kuchni lub - zwyczajnie - nie ma czasu i ochoty na ubijanie, można wrzucić składniki do kuchennego blendera i wszystko zblendować na kremową masę.
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231660
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4911
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36127
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1351
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231660
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4911
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36127
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1351
        
        
                Składniki
Liście bazylii umyć i delikatnie osuszyć.
Parmezan zetrzeć na tarce.
Do startego parmezanu dodać Pecorino i wymieszać.
Czosnek i sól umieścić w moździeżu i ubijać razem do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodać orzeszki piniowe i kontynuować ubijanie.
Dodać część liści bazylii i ubijać, wykonując ruchy rotacyjne, zataczając coraz większe koła.
Wrzucić resztę liści bazylii i kontynuować ubijanie.
Do moździeża naprzemiennie wsypywać sery i wlewać oliwę z oliwek, cały czas mieszając.
Mieszać do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji i przełożyć pesto do słoika. Przechowywać w lodówce. Smacznego!