Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny przepis na przepyszne włoskie pesto prosto ze słonecznej Ligurii, gdyż z tamtego regionu wywodzi się ta słynna na cały świat potrawa. Uwaga, co do przepisu - pesto tradycyjnie robi się w moździeżu, lecz jeśli ktoś nie posiada takiego sprzętu w swojej kuchni lub - zwyczajnie - nie ma czasu i ochoty na ubijanie, można wrzucić składniki do kuchennego blendera i wszystko zblendować na kremową masę.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 139
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 312
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 117
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 139
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 312
Składniki
Liście bazylii umyć i delikatnie osuszyć.
Parmezan zetrzeć na tarce.
Do startego parmezanu dodać Pecorino i wymieszać.
Czosnek i sól umieścić w moździeżu i ubijać razem do uzyskania kremowej konsystencji.
Dodać orzeszki piniowe i kontynuować ubijanie.
Dodać część liści bazylii i ubijać, wykonując ruchy rotacyjne, zataczając coraz większe koła.
Wrzucić resztę liści bazylii i kontynuować ubijanie.
Do moździeża naprzemiennie wsypywać sery i wlewać oliwę z oliwek, cały czas mieszając.
Mieszać do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji i przełożyć pesto do słoika. Przechowywać w lodówce. Smacznego!