Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na zakwas. Wystarczy, że macie w domu mąkę żytnią razową a możecie go zrobić w kilka minut. Polecam!
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8598
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3036
Polecam.
Odsłon: 1825
Polecam.
Odsłon: 525
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8598
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3036
Polecam.
Odsłon: 1825
Polecam.
Odsłon: 525
Składniki
Do słoika wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę, mieszamy. Pamiętajmy, aby woda nie była gorąca, bo wówczas mąka nam się zaparzy i z zakwasu "nici". Słoik przykrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznureczkiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4- 5 dni. W tym czasie codziennie mieszamy zakwas i sprawdzamy czy jest już wyczuwalny lekko kwaskowy zapach. Jeżeli tak to znaczy, że zakwas nadaje się do użycia. U mnie był dobry po 5 dniach, ale może się zdarzyć, że już po 3 będzie miał charakterystyczny kwaskowaty zapach, wszystko zależy od temperatury pomieszczenia, im cieplej tym zakwas szybciej fermentuje. Smacznego.