Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na zakwas. Wystarczy, że macie w domu mąkę żytnią razową a możecie go zrobić w kilka minut. Polecam!
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 396
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14649
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 396
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 14649
Składniki
Do słoika wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę, mieszamy. Pamiętajmy, aby woda nie była gorąca, bo wówczas mąka nam się zaparzy i z zakwasu "nici". Słoik przykrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznureczkiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4- 5 dni. W tym czasie codziennie mieszamy zakwas i sprawdzamy czy jest już wyczuwalny lekko kwaskowy zapach. Jeżeli tak to znaczy, że zakwas nadaje się do użycia. U mnie był dobry po 5 dniach, ale może się zdarzyć, że już po 3 będzie miał charakterystyczny kwaskowaty zapach, wszystko zależy od temperatury pomieszczenia, im cieplej tym zakwas szybciej fermentuje. Smacznego.