Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprostszy przepis na zakwas. Wystarczy, że macie w domu mąkę żytnią razową a możecie go zrobić w kilka minut. Polecam!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10630
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4783
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 874
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9043
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10630
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4783
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 874
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9043
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1332
Składniki
Do słoika wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę, mieszamy. Pamiętajmy, aby woda nie była gorąca, bo wówczas mąka nam się zaparzy i z zakwasu "nici". Słoik przykrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznureczkiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4- 5 dni. W tym czasie codziennie mieszamy zakwas i sprawdzamy czy jest już wyczuwalny lekko kwaskowy zapach. Jeżeli tak to znaczy, że zakwas nadaje się do użycia. U mnie był dobry po 5 dniach, ale może się zdarzyć, że już po 3 będzie miał charakterystyczny kwaskowaty zapach, wszystko zależy od temperatury pomieszczenia, im cieplej tym zakwas szybciej fermentuje. Smacznego.