Do góry

Dodatki Przepis na:

Zapiekanka z cukinii i bakłażana

Zapiekanka z cukinii  i bakłażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 725 Ocena: 48466

Dodano:

Odsłon: 4361

Warzywna zapiekanka - świetny dodatek do mięsa z gilla.

Składniki

  • cukinia 2 szt (średniej wielkości)
  • bakłażan 2 szt
  • cebula 1 szt
  • oliwa z oliwek
  • czosnek 4- 5 ząbków
  • sos: pomidorowa passata czyli przecier pomidorowy, bazylia, zioła prowansalskie, czerwona papryka w proszku, sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię i bakłażana obieramy ze skórki, choć ja bakłażana obieram obieraczką opuszczając co drugi pasek. Bakłażan jest wówczas w prążki i fajnie wygląda. Cebulę kroimy w półplasterki a czosnek w kostkę. Cukinie i bakłażana układamy na przemian warstwami w naczyniu żaroodpornym, w którym na spodzie jest już oliwa z oliwek. Warstwy warzyw posypujemy solą i pieprzem. Przed ostatnią warstwą cukinii dajemy cebulę i czosnek. Gdy wszystkie warzywa są już ułożone, całość posypujemy bazylią, czerwoną papryką i lekko skrapiamy oliwą.

  2. Sos robimy bardzo prosto, czyli wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
    Sosem polewamy warzywa. Naczynie z zapiekanką władamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 min.

  3. Gotową zapiekankę można podawać do mięs z grilla lub zjeść samą jako lekkie dietetyczne danie. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń