Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywna zapiekanka - świetny dodatek do mięsa z gilla.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8255
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2827
Polecam.
Odsłon: 1470
Polecam.
Odsłon: 432
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8255
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2827
Polecam.
Odsłon: 1470
Polecam.
Odsłon: 432
Składniki
Cukinię i bakłażana obieramy ze skórki, choć ja bakłażana obieram obieraczką opuszczając co drugi pasek. Bakłażan jest wówczas w prążki i fajnie wygląda. Cebulę kroimy w półplasterki a czosnek w kostkę. Cukinie i bakłażana układamy na przemian warstwami w naczyniu żaroodpornym, w którym na spodzie jest już oliwa z oliwek. Warstwy warzyw posypujemy solą i pieprzem. Przed ostatnią warstwą cukinii dajemy cebulę i czosnek. Gdy wszystkie warzywa są już ułożone, całość posypujemy bazylią, czerwoną papryką i lekko skrapiamy oliwą.
Sos robimy bardzo prosto, czyli wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Sosem polewamy warzywa. Naczynie z zapiekanką władamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut.
Gotową zapiekankę można podawać do mięs z grilla lub zjeść samą jako lekkie dietetyczne danie. Smacznego.