Do góry

Dodatki Przepis na:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana

Autor:

Przepisów i artykułów: 838 Ocena: 8938

Dodano:

Odsłon: 243

Zapiekane ziemniaki z warzywami jako dodatek do mięsa lub danie obiadowe na piątkowy obiad.

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1 brokuł
  • ½ kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • ½ szk. śmietany 18 %
  • Cebula
  • 10 dag sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie

  1. 1. Warzywa, brokuł oraz kalafior gotujemy w osolonej wodzie.
    2. Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i również gotujemy w osolonej wodzie.
    3. Cztery jajka gotujemy na twardo a cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
    4. Układamy warstwy w naczyniu żaroodpornym, pierwszą warstwą jest 1/3 ziemniaków.

  2. 5. Następnie brokuł i ponownie 1/3 ziemniaków.

  3. 6. Czwartą warstwą jest kalafior, cebulka oraz obrane i drobno posiekane jajka.

  4. 7. Przykrywamy ostatnią warstwą ziemniaków.

  5. 8. Pozostałe 2 jajka wbijamy do naczynia, roztrzepujemy widelce razem ze śmietaną, doprawiamy pieprzem oraz solą i polewamy zapiekankę.

  6. 9. Posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem i zapiekamy 15 minut w 180°C.

  7. 10. Zapiekanka gotowa.
    11. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 10 września Świetna zapiekanka, można jeść nawet samą. Pychotka :) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń