Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Bułeczki z nadzieniem z czosnku niedźwiedziego i białego sera idealnie komponują się z daniami przyrządzonymi na grillu. Bułeczki świetnie smakują na zimno jak i po podgrzaniu na grillu.
blacha piekarnikowa wyłożona papierem do pieczenia, mikser planetarny, pędzelek cukierniczy
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1013
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 918
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12744
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1013
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 918
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12744
Składniki
Do dzieży robota wsypujemy sól, mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, miód, masło w temperaturze pokojowej i mleko. Końcówką hak wyrabiamy elastyczne ciasto.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy jeszcze dwukrotnie w odstępach 30 minutowych.
W tym czasie, gdy wyrasta ciasto kroimy czosnek niedźwiedzi. Czosnek krótko przesmażamy na maśle i doprawiamy do smaku.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki po 100 g i przesypujemy skrobią kukurydzianą. Dzięki skrobi bułeczki łatwo dają się wałkować na cienkie płaty.
Każdą bułeczkę jak najcieniej rozwałkowujemy na prostokątny płat, smarujemy olejem, składamy do środka. Na brzegu układamy czosnek niedźwiedzi i ser. Zawijamy formując roladkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane bułeczki przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut - do lekkiego zrumienienia. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
Bułeczki same świetnie smakują jak również mogą być idealnym dodatkiem do dań z grilla.
Smacznego