Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super dodatek do zup. Żeberka nie da się nastrzykać, dlatego nakłuwam je stemplem do mięsa. Pekluję razem ze szynkami ok. 5-6 dni. Wędzę 5-6 godzin i parzę.
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20044
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 542
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 643
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7081
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2562
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20044
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 542
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 643
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7081
Składniki
Przygotowanie: 1. Przygotować solankę peklującą: 0,5 l wody na kg mięsa + sól peklowa + przyprawy i zagotować 2. Żeberka ponakłuwać i włożyć do solanki 3. Odstawić w chłodne miejsce (max. 8 st. C) na 5-6 dni (peklowanie mokre) 4. Żeberka wyjąć i opłukać 7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej
Wędzenie: 1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę 2. Wędzić ok.5-6 h w temp. 40 st. C
Parzenie: 1. Zagotować wodę do 75 st. C 2. Włożyć żeberka i rozpocząć parzenie 3. Całkowity czas to 50min /kg mięsa (do 75 st. C wewnątrz mięsa)