Do góry

Dodatki Przepis na:

Ziemniaczki księżnej

Ziemniaczki księżnej

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 1054

Dodano:

Odsłon: 23829

Pyszny dodatek dla wielbicieli ziemniaków znudzonych ich tradycyjnym podaniem :)

Składniki

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ziemniaczki księżnej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce (Ja użyłam tłuczka). Do letnich ziemniaków dodać jajko (zostawić połowę białka), masło, gałkę muszkatołową i doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Odłożyć do wystudzenia. Nakładać masę ziemniaczaną do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać rozetki z ziemniaków. Białko lekko roztrzepać i za pomocą pędzelka posmarować rozetki ziemniaczane. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 st i piec około 20 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Gooosiaczek 12 listopada 2013 Uwielbiam jadać ziemniaczki w takiej postaci !!! Naprawdę POLECAM !!! Świetnie się prezentują a zarazem smakują PRZEPYSZNIE !!! Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 10 listopada 2013 Poproszę aby ktoś mi takie przyrządził.
Świetnie wygladają tak podane ziemniaki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 listopada 2013 Duży kciuk za przepis, świetny sposób na podanie ziemniaków.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń