Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki w takiej formie przygotowywałam pierwszy raz i jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam ich wcześniej. Pyszne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania. U mnie na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na stole.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 913
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 2820
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 246
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70223
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 913
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 2820
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 246
Domowy przepis na dobrą kiełbasę podsuszaną, prosty stary przepis.
Odsłon: 70223
Składniki
Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i ostrym nożem robimy nacięcia co 2 milimetry na głębokość 3/4 wysokości ziemniaka. W ten sposób powstaną nam ziemniaki pokrojone w plasterki, które trzymać będzie ziemniaczana podstawa. Na zdjęciu poniżej możecie zobaczyć, że każdego ziemniaka przed pokrojeniem układałam na drewnianej łyżce. Dzięki temu zabiegowi mamy pewność, że nie przekroimy go do końca ponieważ nóż zatrzyma się na łyżce w odpowiednim momencie.
Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Masło klarowane lekko podgrzewamy w małym garnuszku tak, aby stało się płynne. W takiej postaci łączymy go z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną soli. Połową przygotowanej mieszanki polewamy ziemniaki, które wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy ziemniaki przez 20 minut, przy czym po 10 minutach polewamy je pozostałą mieszanką oliwy i masła.
Gotowe! Ziemniaki przed podaniem możemy posypać suszonym tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami. Smacznego.