Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki w takiej formie przygotowywałam pierwszy raz i jedyne czego żałuję, to że nie zrobiłam ich wcześniej. Pyszne i wbrew pozorom łatwe do przygotowania. U mnie na pewno jeszcze nie raz zagoszczą na stole.
Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i ostrym nożem robimy nacięcia co 2 milimetry na głębokość 3/4 wysokości ziemniaka. W ten sposób powstaną nam ziemniaki pokrojone w plasterki, które trzymać będzie ziemniaczana podstawa.
Na zdjęciu poniżej możecie zobaczyć, że każdego ziemniaka przed pokrojeniem układałam na drewnianej łyżce. Dzięki temu zabiegowi mamy pewność, że nie przekroimy go do końca ponieważ nóż zatrzyma się na łyżce w odpowiednim momencie.
Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni.
Masło klarowane lekko podgrzewamy w małym garnuszku tak, aby stało się płynne. W takiej postaci łączymy go z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną soli.
Połową przygotowanej mieszanki polewamy ziemniaki, które wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy ziemniaki przez 20 minut, przy czym po 10 minutach polewamy je pozostałą mieszanką oliwy i masła.
Gotowe! Ziemniaki przed podaniem możemy posypać suszonym tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami.
Smacznego.
Ziemniaki gotowane. Można gotować wszystkie odmiany razem. Najlepszy efekt je...
Odsłon: 329
Nie masz pomysłu na piątkowy obiad lub chcesz zaskoczyć gości, ten przepis je...
Odsłon: 4115
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną olej...
Odsłon: 45
Rożki z tortilli to świetna propozycja na imprezową przekąskę, ale także zdro...
Odsłon: 469
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 38
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 64
Nie masz pomysłu na piątkowy obiad lub chcesz zaskoczyć gości, ten przepis je...
Odsłon: 4115
Szybkie i proste ciasto ucierane na każdą okazję. Na proszku, z odrobiną olej...
Odsłon: 45
Rożki z tortilli to świetna propozycja na imprezową przekąskę, ale także zdro...
Odsłon: 469
Przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe. Nie ma kto zjeść p...
Odsłon: 38
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 64
Składniki
Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i ostrym nożem robimy nacięcia co 2 milimetry na głębokość 3/4 wysokości ziemniaka. W ten sposób powstaną nam ziemniaki pokrojone w plasterki, które trzymać będzie ziemniaczana podstawa. Na zdjęciu poniżej możecie zobaczyć, że każdego ziemniaka przed pokrojeniem układałam na drewnianej łyżce. Dzięki temu zabiegowi mamy pewność, że nie przekroimy go do końca ponieważ nóż zatrzyma się na łyżce w odpowiednim momencie.
Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Masło klarowane lekko podgrzewamy w małym garnuszku tak, aby stało się płynne. W takiej postaci łączymy go z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz odrobiną soli. Połową przygotowanej mieszanki polewamy ziemniaki, które wkładamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy ziemniaki przez 20 minut, przy czym po 10 minutach polewamy je pozostałą mieszanką oliwy i masła.
Gotowe! Ziemniaki przed podaniem możemy posypać suszonym tymiankiem lub innymi ulubionymi ziołami. Smacznego.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Szaszłyki z pomidorów
Dodatki
Kluski francuskie do zup
Dodatki
Młoda kapusta na słodko. Z delikatną nutą kwaskowości
Dodatki
Aromatyczna marynata do karkówki
Szaszłyki z pomidorów
Grillowanie pomidorów wydobywa z nich całą słodycz i rozpływają się w ustach.
Odsłon: 64
Kluski francuskie do zup
Rosół jadamy zazwyczaj z makaronem, a w moim regionie jada się go nawet chętn...
Odsłon: 136