Do góry

Newsy

Przepisy na jesienne dania od Michela Moran

Ostatnio mieliśmy okazję przygotować pyszne, jesienne dania wraz z Michelem Moran - przesympatycznym jurorem polskiej edycji programu Masterchef oraz ambasadorem marki Kenwood.

Fot. 123RF/Picsel

Zupa dyniowa z trawą cytrynową

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 2 cebule
  • 5 marchewek
  • 2 dynie hokkaido
  • kawałek korzenia imbiru
  • Trawa cytrynowa - opcjonalnie
  • Sól
  • Pieprz cayenne
  • Olej do smażenia
  • 200g świeżego koziego sera
  • 100ml śmietany 18%
  • Świeża natka pietruszki lub kolendra

Sposób przygotowania:
Mus z koziego sera:
Ser przetrzyj przez sito, dodaj śmietanę i ubij. Dopraw solą i pieprzem.
Zupa dyniowa:
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim krótko cebule. Dodaj obraną i pokrojoną: dynię oraz marchewki i starty korzeń imbiru. Podduś. Dodaj wywar warzywny - ma lekko zakryć warzywa. Dopraw - dodaj sól i pieprz, opcjonalnie trawę cytrynową. Gotuj do miękkości warzyw. Zmiksuj na gładki krem.

Zupę podawaj z musem z koziego sera na wierzchu. Posyp świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Dyniowa zupa krem z kasztanami

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 2 cebule
  • 5 marchewek
  • Trochę blanszowanych kasztanów jadalnych
  • 2 dynie hokkaido
  • Sól
  • Pieprz cayenne
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim krótko cebule. Dodaj obraną i pokrojoną dynię oraz marchewki i blanszowane kasztany. Podduś. Dodaj wywar warzywny - ma lekko zakryć warzywa i kasztany. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw i kasztanów. Zmiksuj na gładki krem.

Risotto z prawdziwkami

Składniki:

  • 500g ryżu do risotto
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 cebula
  • 200g prawdziwków
  • Sól
  • Pieprz
  • 200g parmezanu
  • 50g masła
  • Odrobina oliwy truflowej

Sposób przygotowania:

Na małym ogniu zeszklij powoli cebulę. Dodaj ryż i także go zeszklij. Dodawaj powoli wywar, gotuj na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy ryż będzie al dente, dodaj masło - tyle, aby uzyskać kremową konsystencję. Dodaj starty parmezan i wymieszaj. Połącz z grzybami podsmażonymi wcześniej na oddzielnej patelni i doprawionymi solą oraz pieprzem. Polej oliwą truflową.

Mus czekoladowy

Składniki:

  • 500g gorzkiej czekolady
  • 450ml śmietany 36%
  • 9 jajek
  • 100g cukru
  • Chilli w proszku
  • Imbir w proszku

Sposób przygotowania:

W garnku na małym ogniu rozpuść czekoladę. Gdy ostygnie, dodaj 2 żółtka, wymieszaj. Ubij śmietanę - dodaj część do czekolady - nie całą od razu, próbuj jaka ilość najbardziej Ci odpowiada, możesz osiągnąć efekt bardziej mleczny lub bardziej wyrazisty. Dodaj ubite białka. Dopraw do smaku imbirem i chilli.

Michel Moran:

jest Francuzem hiszpańskiego pochodzenia mieszkającym na stałe w Polsce. To wybitny mistrz kuchni z ogromnym doświadczeniem. Od kilkunastu lat prowadzi wspólnie z żoną Haliną znaną i cenioną restaurację Bistro de Paris w centrum Warszawy, która nieprzerwanie od 2005 r. jest rekomendowana przez przewodnik Michelin.

To wiecznie uśmiechnięty i ekscentryczny juror polskiej edycji najpopularniejszych programów kulinarnych - MasterChef i MasterChef Junior.

To jedna z najciekawszych postaci i wyrazistych osobowości współczesnej polskiej gastronomii. Michel już od wielu lat jest także ambasadorem marki Kenwood.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń