Napoje Przepis na:
Przepisów i artykułów: 374 Ocena: 4783
Dodano: 25.03.2018
Odsłon: 4694
> 6 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Przystępując do wykonania likieru jajecznego trzeba pamiętać o jednej ważnej sprawie: jajka przed rozbiciem i oddzieleniem żółtek należy dokładnie umyć i sparzyć!
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob nasiona i przełóż do dużej miski. Alternatywnie możesz użyć płaskiej łyżeczki pasty waniliowej. Dodaj żółtka i cukier, ucieraj mikserem lub ręczną trzepaczką na jasną, puszystą masę.
Ucierając, stopniowo wlewaj mleko skondensowane, a następnie powolutku, cienką strużką, spirytus.
Gotowy likier jajeczny przelej do butelek (najlepiej z dość szeroką szyjką, gdyż zdarza mu się zastygnąć na amen) i odstaw do lodówki, najlepiej na co najmniej tydzień, choć można go spożywać już po 2-3 dniach.
Ponieważ ajerkoniak przechowywany w lodówce gęstnieje, przed podaniem najlepiej ogrzać go przez kilka godzin do temperatury pokojowej i porządnie wstrząsnąć butelką.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)