Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkimi krokami nadchodzi Wielkanoc – czas na jajka pod wszelkimi postaciami – a jedną z nich może być ajerkoniak, czyli likier jajeczny, inaczej advocaat (adwokat). Pod takimi różnymi nazwami jest znany pyszny trunek w postaci alkoholowego gęstego kremu. W krajach anglosaskich podobny napój – eggnog – serwuje się na Boże Narodzenie. Święta wielkanocne są tu więc tylko pretekstem, bo Wielkanoc od zawsze kojarzy się z potrawami z jajek. Wprawdzie likier jajeczny trudno nazwać potrawą, ale co tam! I tak idealnie wpisuje się w klimat wiosennych świąt.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 652
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1376
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458392
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1638
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 652
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1376
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458392
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1638
Składniki
Przystępując do wykonania likieru jajecznego trzeba pamiętać o jednej ważnej sprawie: jajka przed rozbiciem i oddzieleniem żółtek należy dokładnie umyć i sparzyć!
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, nożem wyskrob nasiona i przełóż do dużej miski. Alternatywnie możesz użyć płaskiej łyżeczki pasty waniliowej. Dodaj żółtka i cukier, ucieraj mikserem lub ręczną trzepaczką na jasną, puszystą masę.
Ucierając, stopniowo wlewaj mleko skondensowane, a następnie powolutku, cienką strużką, spirytus. Gotowy likier jajeczny przelej do butelek (najlepiej z dość szeroką szyjką, gdyż zdarza mu się zastygnąć na amen) i odstaw do lodówki, najlepiej na co najmniej tydzień, choć można go spożywać już po 2-3 dniach.
Ponieważ ajerkoniak przechowywany w lodówce gęstnieje, przed podaniem najlepiej ogrzać go przez kilka godzin do temperatury pokojowej i porządnie wstrząsnąć butelką. Smacznego!