Do góry

Napoje Przepis na:

Cold Brew - kawa idealna na lato!

Cold Brew - kawa idealna na lato!

Autor:

Przepisów i artykułów: 484 Ocena: 4608

Dodano:

Odsłon: 453

Cold Brew to kawa nie parzona, a macerowana zimną wodą przez kilka godzin. Jest delikatniejsza, bez goryczki i kwaśności. Spróbujecie - zachwycicie się jej smakiem!

Składniki

  • Kawa ziarnista - 70g (choć widziałam też przepisy na 200g)
  • Woda przegotowana, ostudzona - 1l
  • Kostki lodu
  • Mleko (opcjonalnie)
  • Cukier, słodzik lub syrop (opcjonalnie)
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cold Brew - kawa idealna na lato!

Przygotowanie

  1. Kawę mielimy w młynku (ma być grubo mielona). Wsypujemy ją do dużego słoika lub zaparzacza french press i zalewamy wodą. Mieszamy i zakręcamy słoik, lub przykrywamy zaparzacz (nie dociskamy). Słoik lub zaparzacz wkładamy do lodówki na 8 godzin. Przepisy mówią o parzeniu od 6 do nawet kilkunastu godzin. Po 8 miała pełny, ale delikatny smak.

    Kawę przelewamy przez filtr, lub odciskamy w french press. Pozostaje nam mocna esencja kawowa, którą można trzymać w lodówce jeszcze kilka dni.

    Esencję mieszamy z zimną wodą (zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi), podajemy na lodzie, samą lub z mlekiem albo słodzidłem.

    Kawę można podawać także z miętą, plasterkiem cytryny lub pomarańczy - będzie wtedy jeszcze bardziej orzeźwiająca.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 28 czerwca Kultowy napoj ostatnio, a jeszcze nie probowalam. Czas to zmienic!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń