Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
cytrynówka, którą nauczył mnie robić sąsiad, po której nie ma kaca ale zwala z nóg
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8605
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7147
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4878
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327750
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8605
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7147
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4878
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327750
Składniki
wodę zagotować i rozpuścić cukier, ostudzić. W tym czasie wymyć cytryny, sparzyć a następnie żółtą skórkę cieniutko obierać do słoja. Cytryny po obraniu z żółtej skórki, obrać z białej skóry. Dokładnie cytryny z niej oczyścić. Cytryny pokroić w plasty i dodać do żółtych skórek. Ja te cytryny ręką jeszcze wyciskam. Całość zalać ostudzoną wodą z cukrem a następnie spirytusem. Zakręcam soik i delikatnie nim mieszam. Tak całość stoi 2 doby. Po tym czasie zlewam cytrynówkę, prze sitko a cytryny i skórki wyciskam przez sitko. Z tego otrzymuję ok. 1,25 litra cytrynówki. Po przecedzeniu i zlaniu w butelki powinna stać 3 tygodnie, o ile tyle wytrzyma. Rewelacja, nawet po tym nie ma kaca, oczywiście nie przesadzając z ilością. Można pić bez popitki ale z colą i kostkami lodu też świetnie smakuje.