Do góry

Napoje Przepis na:

Cytrynówka wielkopolska

Cytrynówka wielkopolska

Autor:

Przepisów i artykułów: 2190 Ocena: 48584

Dodano:

Odsłon: 19452

:)

Składniki

  • 20 cytryn
  • 3/4 wagi cytryn-cukru
  • 1 l niegazowanej wody mineralnej
  • 1 l spirytusu (w 2 półlitrówkach)
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cytryny umyć ,następnie bardzo cienko obrać ze skórki (by było jak najmniej białego miąższu). Skórki włożyć do dużego słoika ,zalać spirytusem ,tak aby przykrył on skórki. Słoik zakręcić.

  2. Obrane ze skórek cytryny obrać z białego miąższu.

  3. Cytryny pokroić w plasterki ,włożyć do dużego słoja ,po czym zasypać cukrem i odstawić na 4-5 dni.

  4. Po upływie tego czasu odlać syrop cytrynowy ,plastry cytryn odcisnąć przez gazę. Zlać spirytus ze skórek-lekko rozcieńczyć z wodą mineralną ,następnie roztwór spirytusu wlać do syropu z cytryn ,wymieszać. Z drugiej półlitrówki powoli dolewać spirytus wraz z wodą ,aż płyn osiągnie wymaganą moc. Po przelaniu do butelek ,odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zbigniew-adamczyk-12 13 stycznia 2015 przepis zerżnięty z przesmacznie.blogspod.com z 12.11.2012 tam dokładniejszy tu ogólnie Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 07 listopada 2013 czaję się na nią, jutro zaczynam skrobać cytrynki :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń