Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3480
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 110
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 838
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 21
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3480
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 110
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 838
Składniki
Cytryny umyć ,następnie bardzo cienko obrać ze skórki (by było jak najmniej białego miąższu). Skórki włożyć do dużego słoika ,zalać spirytusem ,tak aby przykrył on skórki. Słoik zakręcić.
Obrane ze skórek cytryny obrać z białego miąższu.
Cytryny pokroić w plasterki ,włożyć do dużego słoja ,po czym zasypać cukrem i odstawić na 4-5 dni.
Po upływie tego czasu odlać syrop cytrynowy ,plastry cytryn odcisnąć przez gazę. Zlać spirytus ze skórek-lekko rozcieńczyć z wodą mineralną ,następnie roztwór spirytusu wlać do syropu z cytryn ,wymieszać. Z drugiej półlitrówki powoli dolewać spirytus wraz z wodą ,aż płyn osiągnie wymaganą moc. Po przelaniu do butelek ,odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie.