Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
- Starko, a bania tym mom kupić? przeca obiycaliście kompot? - Bania mom, patrz - tu sie już warzi. Leć synek do sklepu, bo trza wartko tym łobiod szikować.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1132
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1306
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 554
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1132
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1306
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 554
Składniki
Przepis, niestety, jest moją wariacją na temat Babcinego kompotu. Oryginalnego przepisu nie znam i nigdzie nie znalazłem. Ale smak i zapach oryginału udało mi się odtworzyć - a pamiętam go do dziś, bo to był mój ulubiony kompot. Jest to również powodem "wyłączenia" kompotu z całości obiadu. Moim zdaniem warto taki kompot przywrócić do łask i "ocalić od zapomnienia"
Ugotuj syrop z połowy szklanki wody, cukru, soku z cytryny i pomarańczy. (W oryginale cytrusów na 100% nie było, bo skąd?). Dodaj goździki i przyprawę korzenną. Zagotuj i po ok. 5 minutach wrzuć pokrojoną w kostkę (ok. 1 cm) dynię. Gotuj ok. 7 - 8 minut, aż dynia będzie miękka, ale jędrna. Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku octem jabłkowym - syrop ma mieć dosyć kwaskowaty smak. Możesz użyć soku z cytryny. Schłodź całość dosyć mocno - ok. 2 godzin w lodówce, aby dynia nabrała smaku syropu. Schłodzony kompot rozcieńcz letnią, przegotowaną wodą, aby nie był za słodki. Podawaj schłodzony.
Może być jeszcze wersja druga, dla dorosłych na chłodny wieczór - podgrzej kompot z odrobiną rumu i jeszcze szczyptą przyprawy korzennej - pyszny grog!