Do góry

Napoje Przepis na:

Do ślunskiego łobiadu - kompot z bani.

Do ślunskiego łobiadu - kompot z bani.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4396

Dodano:

Odsłon: 4798

- Starko, a bania tym mom kupić? przeca obiycaliście kompot? - Bania mom, patrz - tu sie już warzi. Leć synek do sklepu, bo trza wartko tym łobiod szikować.

Składniki

  • Dynia - ok. 1 kg (użyłem dyni hokkaido, bo taką miałem, ale nadaje się każda.
  • pół szklanki cukru
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z jednej cytryny
  • 10 goździków
  • duża szczypta przyprawy do piernika
  • dwie - trzy łyżki octu jabłkowego
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis, niestety, jest moją wariacją na temat Babcinego kompotu. Oryginalnego przepisu nie znam i nigdzie nie znalazłem. Ale smak i zapach oryginału udało mi się odtworzyć - a pamiętam go do dziś, bo to był mój ulubiony kompot.
    Jest to również powodem "wyłączenia" kompotu z całości obiadu. Moim zdaniem warto taki kompot przywrócić do łask i "ocalić od zapomnienia"

  2. Ugotuj syrop z połowy szklanki wody, cukru, soku z cytryny i pomarańczy. (W oryginale cytrusów na 100% nie było, bo skąd?). Dodaj goździki i przyprawę korzenną. Zagotuj i po ok. 5 minutach wrzuć pokrojoną w kostkę (ok. 1 cm) dynię. Gotuj ok. 7 - 8 minut, aż dynia będzie miękka, ale jędrna. Zdejmij z ognia. Dopraw do smaku octem jabłkowym - syrop ma mieć dosyć kwaskowaty smak. Możesz użyć soku z cytryny.
    Schłodź całość dosyć mocno - ok. 2 godzin w lodówce, aby dynia nabrała smaku syropu.
    Schłodzony kompot rozcieńcz letnią, przegotowaną wodą, aby nie był za słodki. Podawaj schłodzony.

  3. Może być jeszcze wersja druga, dla dorosłych na chłodny wieczór - podgrzej kompot z odrobiną rumu i jeszcze szczyptą przyprawy korzennej - pyszny grog!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bobara 26 lutego 2014 :) jak to mówia dynia do wszystkiego ...u nas tego sie nie robi ale widze że bedzie mi pasowac ..a to juz napewno jak dynia z własnego ogródka....hmm a moze dzis :) wszak mam jeszcze pol dyniulki mniejszej w lodowce oczywiscie z własnego ogrodka...
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń