Do góry

Napoje Przepis na:

Domowe wino z dzikich winogron.

Domowe wino z dzikich winogron.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18933

Dodano:

Odsłon: 371

Bardzo prosty przepis na wykonanie swojskiego wina z dzikiego winogrona bez użycia drożdży. Jest to wino bez dodatku jakichkolwiek drożdży, fermentacja następuje na własnych, dzikich drożdżach jakie posiadają owoce. Wiele razy tak nastawiałam wino i wszystkim smakowało.

Składniki

  • ciemne winogrona 2 kg (owoce po obraniu z gron)
  • cukier 1 kg
  • woda 3 litry
  • Potrzebne akcesoria:
  • gąsior do 5 litrów
  • korek do gąsiora
  • rurka fermentacyjna
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Owoce (nie myte) miażdżymy, umieszczamy w gąsiorku. Umieszczony moszcz z winogron zalewamy ostudzonym syropem zrobionym z przegotowanej wody i cukru. Gąsior powinien być zapełniony na 2/3 wysokości. Zatykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Po tygodniu możemy oddzielić miąższ od płynu poprzez odciskanie. Odciśnięty płyn umieszczamy ponownie w gąsiorku, zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i czekamy aż wino zakończy swoją fermentacje.

  2. Po zakończonej fermentacji odczekujemy aż wino w gąsiorku nam się wyklaruje. Wyklarowane wino wlewamy do wcześniej wyparzonych butelek i korkujemy. Wynosimy wino do piwnicy i przechowujemy go w pozycji leżącej. Takie wino im starsze, jest smaczniejsze.

    Na zdrowie !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń