Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na wykonanie swojskiego wina z dzikiego winogrona bez użycia drożdży. Jest to wino bez dodatku jakichkolwiek drożdży, fermentacja następuje na własnych, dzikich drożdżach jakie posiadają owoce. Wiele razy tak nastawiałam wino i wszystkim smakowało.
Owoce (nie myte) miażdżymy, umieszczamy w gąsiorku. Umieszczony moszcz z winogron zalewamy ostudzonym syropem zrobionym z przegotowanej wody i cukru. Gąsior powinien być zapełniony na 2/3 wysokości. Zatykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Po tygodniu możemy oddzielić miąższ od płynu poprzez odciskanie. Odciśnięty płyn umieszczamy ponownie w gąsiorku, zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i czekamy aż wino zakończy swoją fermentacje.
Po zakończonej fermentacji odczekujemy aż wino w gąsiorku nam się wyklaruje. Wyklarowane wino wlewamy do wcześniej wyparzonych butelek i korkujemy. Wynosimy wino do piwnicy i przechowujemy go w pozycji leżącej. Takie wino im starsze, jest smaczniejsze.
Na zdrowie !!!
Smaczny, prosty w przygotowaniu sernik na zimno w skład którego wchodzą owoce...
Odsłon: 465
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka. Tradycyjnie jest wykonana z surow...
Odsłon: 51
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 64
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 88
Carpaccio to tradycyjna, włoska przystawka. Tradycyjnie jest wykonana z surow...
Odsłon: 51
Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.
Odsłon: 64
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 88
Składniki
Owoce (nie myte) miażdżymy, umieszczamy w gąsiorku. Umieszczony moszcz z winogron zalewamy ostudzonym syropem zrobionym z przegotowanej wody i cukru. Gąsior powinien być zapełniony na 2/3 wysokości. Zatykamy gąsior korkiem z rurką fermentacyjną. Po tygodniu możemy oddzielić miąższ od płynu poprzez odciskanie. Odciśnięty płyn umieszczamy ponownie w gąsiorku, zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną i czekamy aż wino zakończy swoją fermentacje.
Po zakończonej fermentacji odczekujemy aż wino w gąsiorku nam się wyklaruje. Wyklarowane wino wlewamy do wcześniej wyparzonych butelek i korkujemy. Wynosimy wino do piwnicy i przechowujemy go w pozycji leżącej. Takie wino im starsze, jest smaczniejsze. Na zdrowie !!!
Przepisy Napoje
Napoje
Kiszon bengalski
Napoje
Cytrynówka bengalska
Napoje
Nalewka z mniszka lekarskiego na spirytusie
Napoje
Nalewka kawowa
Kiszon bengalski
Zakwas, barszcz, buraczki. Samo zdrowie. Trzy w jednym. Zero waste. Brawo ja....
Odsłon: 168
Cytrynówka bengalska
Najwspanialsze lemoncello, trunek mocny i radosny. Uwaga, wchodzi jak soczek...
Odsłon: 331