Do góry

Napoje Przepis na:

domowy ajerkoniak

domowy ajerkoniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 590 Ocena: 22488

Dodano:

Odsłon: 2231

pyszny domowy ajerkoniak to niezwykły smakołyk. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Potrzebne zaledwie kilka składników i około 20 minut; no i niestety co najmniej jednej nocy leżakowania ajerkoniaku w lodówce...

Składniki

  • 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 9 żółtek
  • 200 g cukru
  • 300 ml wódki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
domowy ajerkoniak

Przygotowanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną, jasną i puszystą masę. Im gęstsza, tym lepsza.

  2. Nadal miksując cienkim strumieniem wlewamy do masy jajecznej mleko skondensowane. Ucieramy jeszcze przez chwilę, a następnie ustawiamy obroty miksera na najniższe i powoli cieniutkim strumieniem wlewamy wódkę.


  3. Po dodaniu alkoholu miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Otrzymaną masę przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki na całą noc.

  4. Ajerkoniak nadaje się do spożycia już następnego dnia, ale z czasem jego smak staje się lepszy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń