Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny domowy ajerkoniak to niezwykły smakołyk. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Potrzebne zaledwie kilka składników i około 20 minut; no i niestety co najmniej jednej nocy leżakowania ajerkoniaku w lodówce...
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 726
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 706
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 405
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 726
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 706
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 405
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną, jasną i puszystą masę. Im gęstsza, tym lepsza.
Nadal miksując cienkim strumieniem wlewamy do masy jajecznej mleko skondensowane. Ucieramy jeszcze przez chwilę, a następnie ustawiamy obroty miksera na najniższe i powoli cieniutkim strumieniem wlewamy wódkę.
Po dodaniu alkoholu miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Otrzymaną masę przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ajerkoniak nadaje się do spożycia już następnego dnia, ale z czasem jego smak staje się lepszy.