Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszny domowy ajerkoniak to niezwykły smakołyk. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Potrzebne zaledwie kilka składników i około 20 minut; no i niestety co najmniej jednej nocy leżakowania ajerkoniaku w lodówce...
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3761
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2119
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5570
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5583
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3761
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2119
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5570
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5583
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną, jasną i puszystą masę. Im gęstsza, tym lepsza.
Nadal miksując cienkim strumieniem wlewamy do masy jajecznej mleko skondensowane. Ucieramy jeszcze przez chwilę, a następnie ustawiamy obroty miksera na najniższe i powoli cieniutkim strumieniem wlewamy wódkę.
Po dodaniu alkoholu miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Otrzymaną masę przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ajerkoniak nadaje się do spożycia już następnego dnia, ale z czasem jego smak staje się lepszy.