Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpyszniejszy domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Super prosty i sprawdzony przepis na kompot rabarbarowy, który smakuje cudownie zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35712
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6015
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35712
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6015
        
        
                Składniki
Odcinamy obie końcówki łodygi. Łodyg nie obieramy. Dzięki temu kompot będzie miał piękny różowy kolor i więcej smaku. Każdą łodygę kroimy na małe kawałki. Łodygi mają się rozgotować, więc nie musimy ich kroić równiutko. Pokrojone łodygi dajemy do garnka o pojemności minimum 4 l. Zasypujemy cukrem i dorzucamy goździki. Zalewamy rabarbar wodą. Gotujemy na mocnym ogniu. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejszamy moc palnika do takiej, by kompot tylko lekko mrugał. Kompot z rabarbaru gotujemy 20-30 minut. Po tym czasie wyłączamy go i gdy lekko przestygnie przecedzamy przez duże, gęste metalowe sitko. Odstawiamy gotowy kompot do przestudzenia.