Do góry

Napoje Przepis na:

eggnog

eggnog

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1715

Dodano:

Odsłon: 676

Świąteczny napój popularny w USA oraz Wielkiej Brytanii. Napój ten robiony jest na bazie żółtek i mleka. Poniżej prezentuję moją korzenną wersję tego zimowego napoju. Smakiem trochę przypomina popularny u nas Ajerkoniak.

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
eggnog

Przygotowanie

  1. W rondelku mieszamy mleko i śmietankę. Dodajemy cynamon, wanilię, kardamon, gałkę muszkatołową. Podgrzewamy na średnim ogniu, aż do momentu zagotowania. Rondelek zestawiamy z ognia.Wyławiamy przyprawy.

    W drugiej misce nad kąpielą wodną ucieramy mikserem żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. Do ubitej masy cienkim strumieniem wlewamy alkohol, cały czas ubijamy.Masę studzimy

    Masę jajeczną powoli wlewamy do przestudzonego mleka i ubijamy na wolnych obrotach do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.

    Odstawiamy na noc do lodówki. Eggnog pijemy schłodzony

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń