Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
alternatywny sposób parzenia czarnej,wyrazistej kawy metodą drip taki sposób parzenia uwalnia pomału wszystkie aromaty...delikatnie owocowe,orzechowe nawet karmelowe ubóstwiam tą metodę od lat ;-) i polecam wszystkim smakoszom kawy i najważniejsze ;-) warto zainwestować w dobrej jakości ziarna ;-) tu arabica;-)
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 811
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 811
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 72
Składniki
w związku z tym,że od lat przygotowuję taką kawkę z dripa od jakiegoś czasu zaczęłam eksperymentować z dodatkowymi smakami tu zawitał imbir i mandarynki ale do rzeczy :-)
ziarna mielimy na średnio grube ok 30 g na 250,300 ml ( mielę w młynku elektrycznym ) w dripie umieszczamy papierowy filtr i przelewamy go wrzątkiem,wylewając zebraną wodę z dzbanuszka,kubka lub ulubionej szklanki- po to aby pozbyć się posmaku papierowego
na dnie dripa z filtrem kładziemy parę plasterków pokrojonego ze skórką imbiru,wsypujemy zmieloną kawę i pomału zalewamy wodą 90 stopniaczy i tu się zaczyna cały mecz ;-) nie dość,że obłędnie pachnie w całej kuchni,to w ciągu ok 4 minut otrzymujemy boski napar ze wszystkimi aromatami i dobrodziejstwami kawy filtrowane,zmielone ziarna bardzo delikatnie przejmują aromat imbiru smakuje wybornie
do zaparzonej taką metodą kawki możemy wrzucić jeszcze po 2 plasterki imbiru i posłodzić miodem jak lubimy ( opcjonalnie ) ale bez słodzenia też smakuje obłędnie ;-) podajemy z cudownie słodkimi mandarynkami
Smacznego ;-) do śniadanka w sam raz ;-) smakuje zawsze