Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Barraquito to napój kawowy pochodzący z Teneryfy, jednak popularny na całych Wyspach Kanaryjskich. Imponujący wygląd i oszałamiający smak zawdzięczają warstwowej formie. Barraquito podaje się w wysokiej szklance najczęściej ozdabiając mielonym cynamonem i skórką z cytryny lub limonki. Do przygotowania tego napoju stosuje się Licor 43, charakterystyczny dla tego regionu. Kawę możesz jednak przygotować bez alkoholu lub użyć innego likieru o cytrusowym smaku. Prezentowany przepis obejmuje jedną porcję napoju.
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 85
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 89
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 122
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 64
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 85
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 89
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 122
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 64
Składniki
Do wysokiej szklanki wlej mleko skondensowane, a następnie za pomocą łyżki ostrożnie wlewaj likier (po łyżce). Wykonaj tę czynność powoli i starannie, by obydwie płynne warstwy pozostały niewymieszane. Następnie za pomocą spieniacza spień bardzo zimne lub lekko podgrzane mleko, aby powstała piana. Możesz też wlać mleko do słoika, zakręcić i wstrząsać przez kilkadziesiąt sekund, by je dobrze spienić. Delikatnie (również po łyżce) wlewaj mleko do szklanki, znów uważając, by nie zmieszać ze sobą warstw. Na koniec małą strużką (lub po łyżce) wlewaj espresso do szklanki. Kawa zacznie opadać, znajdując się między likierem a mlekiem, tworząc przy tym niesamowity efekt kolorystyczny.
Napój kawowy posyp cynamonem i otartą skórką z cytryny lub plasterkiem cytrusa nadzianym na rant szklanki. Barraquito podawaj od razu.