Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawa parzona na zimno (cold brew) to napój, który przygotujesz z wykorzystaniem mielonych ziarenek i letniej przefiltrowanej wody. Sekret tkwi w odpowiedniej filtracji. Zobacz jak łatwo ją zrobić w domowych warunkach!
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 405
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2926
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 405
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2926
Składniki
Na początku zmiel ziarna kawy w młynku, powinna być dość grubo zmielona. Ze 100 g powinieneś otrzymać około 3/4 szklanki gotowej mieszanki ziarenek do przygotowania.
Przesyp zmieloną kawę do dużego słoika albo dzbanka. Naczynie powinno mieć dość łatwy dostęp, aby swobodnie wymieszać jego zawartość z pomocą długiej łyżeczki (np. taką do deserów albo mieszania dań na patelni).
Woda powinna być przefiltrowana i mieć temperaturę pokojową. Po wsypaniu zmielonej kawy do naczynia, delikatnie wlewaj wodę. Wymieszaj całość energicznie. Chodzi o to, aby wszystkie ziarenka miały kontakt z wodą.
Przykryj słoik albo dzbanek talerzykiem lub pokrywką. Pozostaw tak przygotowany napój na około 12 godzin. Jeśli nie jest gorąco, zostaw ją na blacie w kuchni, ale możesz też odłożyć do lodówki.
Po 12 godzinach przygotuj sobie gazę, ściereczkę lub filtr do dzbanka na kawę. Umieść ją na sitku, które powinno być oparte o miskę lub drugi dzbanek. Delikatnie przelej kawę przez sitko. Fusy powinny zostać.
Tak przygotowany napój możesz urozmaicić kostkami lodu albo wlać delikatnie mleko. Gotowe cold brew możesz też trzymać przez kolejne 24 godziny w lodówce.