Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miliony ludzi na całym świecie rozpoczynają dzień od pobudzającej filiżanki kawy. Każdy kraj ma swój sekret na jej przygotowanie. Istnieje wiele egzotycznych sposobów na przygotowanie kawy: dodaje się do niej Coca-Colę, piwo lub ozdabia piankami. Co powiesz na przyrządzenie czarnego naparu z czosnkiem? O dziwo, w gotowej kawie nie poczujesz ostrego smaku i charakterystycznego dla świeżego czosnku zapachu, a jedynie ciekawe wrażenie smakowe, które uzyskasz podczas prażenia jednego ząbka. Smak napoju nie zdradza obecności tajemnego składnika, a już na pewno nie wpłynie na świeżość twojego oddechu. Cała tajemnica smaku filiżanki kawy po batumsku tkwi w rytualne jej tworzenia, który składa się z kilku prostych kroków.
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2920
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 270
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 454
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 744
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 679
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 2920
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 270
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 454
Co zrobić, aby świąteczny makowiec nie był suchy? Dodać do niego… jabłka! Ich...
Odsłon: 744
Pyszne ciasto marchewkowe z bitą śmietaną i płatkami migdałowymi. Proste w pr...
Odsłon: 679
Składniki
Sięgnij po patelnię z grubym dnem, najlepiej żeliwną i wrzuć do niej ziarna kawy. Nie używaj tłuszczu. Podsmażaj kawę na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką. Dodaj obrany ząbek czosnku, aby wzmocnić smak. Poczekaj na pojawienie się tłustej powłoki na powierzchni ziaren, a następnie wysyp je na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy. Gdy kawa ostygnie wsyp ją do młynka ręcznego lub elektrycznego - już bez dodatku czosnku – i zmiel.
Przygotuj tygielek do parzenia kawy lub mały garneczek. Wsyp do niego mieloną kawę, cukier i zalej wodą. Rozpal najmniejszy ogień, ustaw tygielek i pozwól kawie się zagotować. Nie mieszaj! Poczekaj, aż pianka z kawy zacznie się podnosić do szyjki tygielka, szybko wymieszaj i ponownie ustaw na ogniu, a następnie poczekaj, aż pianka się podniesie. Przelej kawę do filiżanki.
Jeśli przygotowujesz kawę w garnku, postąp podobnie. Umieść kawę i cukier w garnku i podgrzewaj do momentu zagotowania, następnie zdejmij na chwilę z ognia i po chwili ustaw ponownie, aby napar znów zaczął wrzeć. Kawa jest gotowa. Taki sposób powoduje, że pijemy czysty płyn, ponieważ fusy zostają na dnie garnka.
Możesz wykonać kawę bez cukru lub zastąpić cukier innym słodziwem – ksylitolem, miodem lub syropem klonowym. Jeśli używasz miodu, wlej go do gotowej kawy, ponieważ podgrzewany traci swoje właściwości.