Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miliony ludzi na całym świecie rozpoczynają dzień od pobudzającej filiżanki kawy. Każdy kraj ma swój sekret na jej przygotowanie. Istnieje wiele egzotycznych sposobów na przygotowanie kawy: dodaje się do niej Coca-Colę, piwo lub ozdabia piankami. Co powiesz na przyrządzenie czarnego naparu z czosnkiem? O dziwo, w gotowej kawie nie poczujesz ostrego smaku i charakterystycznego dla świeżego czosnku zapachu, a jedynie ciekawe wrażenie smakowe, które uzyskasz podczas prażenia jednego ząbka. Smak napoju nie zdradza obecności tajemnego składnika, a już na pewno nie wpłynie na świeżość twojego oddechu. Cała tajemnica smaku filiżanki kawy po batumsku tkwi w rytualne jej tworzenia, który składa się z kilku prostych kroków.
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 69
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 134
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 84
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 57
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 69
Szybka i smaczna sałatka dla mnie najlepsza na święta.
Odsłon: 134
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 84
Szybka i prosta sałatka z kurczakiem, słodką żurawiną i chrupiącym selerem, c...
Odsłon: 57
Składniki
Sięgnij po patelnię z grubym dnem, najlepiej żeliwną i wrzuć do niej ziarna kawy. Nie używaj tłuszczu. Podsmażaj kawę na małym ogniu, stale mieszając drewnianą łyżką. Dodaj obrany ząbek czosnku, aby wzmocnić smak. Poczekaj na pojawienie się tłustej powłoki na powierzchni ziaren, a następnie wysyp je na czystą ściereczkę lub ręcznik papierowy. Gdy kawa ostygnie wsyp ją do młynka ręcznego lub elektrycznego - już bez dodatku czosnku – i zmiel.
Przygotuj tygielek do parzenia kawy lub mały garneczek. Wsyp do niego mieloną kawę, cukier i zalej wodą. Rozpal najmniejszy ogień, ustaw tygielek i pozwól kawie się zagotować. Nie mieszaj! Poczekaj, aż pianka z kawy zacznie się podnosić do szyjki tygielka, szybko wymieszaj i ponownie ustaw na ogniu, a następnie poczekaj, aż pianka się podniesie. Przelej kawę do filiżanki.
Jeśli przygotowujesz kawę w garnku, postąp podobnie. Umieść kawę i cukier w garnku i podgrzewaj do momentu zagotowania, następnie zdejmij na chwilę z ognia i po chwili ustaw ponownie, aby napar znów zaczął wrzeć. Kawa jest gotowa. Taki sposób powoduje, że pijemy czysty płyn, ponieważ fusy zostają na dnie garnka.
Możesz wykonać kawę bez cukru lub zastąpić cukier innym słodziwem – ksylitolem, miodem lub syropem klonowym. Jeśli używasz miodu, wlej go do gotowej kawy, ponieważ podgrzewany traci swoje właściwości.