Do góry

Napoje Przepis na:

Koktajl szpinakowy

Koktajl szpinakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1638

Dodano:

Odsłon: 10449

Do picia koktajli zmusiły mnie okoliczności. Po wypadku lekarz zalecił mi dietę płynną. Kocham jedzonko, więc byłam zdruzgotana, że przez najbliższe tygodnie nie nacieszę się smakiem ukochanych orzechów. Ale, cóż, zalecenie to zalecenie. Zaczęłam miksować na potęgę. Po kilku dniach koktajlowej diety muszę przyznać, że nie jest wcale tak źle. Dzisiaj prezentuję jeden z moich ulubionych płynnych posiłków – zielony, bardzo zdrowy i pyszny koktajl szpinakowy. Doskonale nawadnia, odżywia i dodaje energii.

Składniki

  • ½ opakowania świeżego szpinaku „baby”
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • ½ dojrzałego awokado
  • garstka oliwek bez pestek
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • garstka pestek z dyni
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka płatków orkiszowych
  • ok. 100 ml wody (mineralna)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego/maślanki
  • przyprawy: odrobina soli, suszonej mięty
  • garstka ciecierzycy z puszki
  • 1 ogórek kiszony
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Koktajl szpinakowy

Przygotowanie

  1. Szpinak i natkę pietruszki dokładnie myjemy i odstawiamy na sitku, aby pozbyć się zbędnej wody. Oliwki, ciecierzycę, kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Awokado przecinamy na pół i za pomocą łyżeczki wygrzebujemy miąższ.

  2. Następnie wszystkie składniki: szpinak, awokado, ogórek, natka, pestki dyni, siemię lniane, płatki zbożowe, przyprawy oraz woda z jogurtem wędrują do blendera. Miksujemy około minuty. Jeżeli wolimy, aby nasz koktajl był bardziej gęsty, dosypujemy płatków zbożowych. I gotowe!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń