Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Koktajl z gruszek i jarmużu powstał u mnie w ramach akcji ratowania warzyw i owoców przed degradacją. A co to jest degradacja? No cóż, wypada spojrzeć prawdzie w oczy i przyznać, że ta cała degradacja to jest po prostu powolne zmierzanie do zepsucia. Mięknięcie, gnicie, pleśnienie – czyli zniszczenie czy unicestwienie, mówiąc wprost. Oczywiście gnijące czy pleśniejące jedzenie bezwzględnie trzeba wyrzucić, ale cała sztuka polega na tym, aby uchwycić właściwy moment. Ten, w którym owoce są już bardzo miękkie i mocno dojrzałe, ale jeszcze nie zaczynają się psuć. Oprócz miękkich gruszek i lekko zmęczonego jarmużu (był już najwyższy czas na jego wykorzystanie!) dodałam do koktajlu parę innych składników.
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1180
Dziś do pracy.
Odsłon: 41
Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i b...
Odsłon: 736
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1180
Dziś do pracy.
Odsłon: 41
Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i b...
Odsłon: 736
Składniki
Gruszki oczyść z gniazd nasiennych i usuń ogonki. Nie obieraj ich ze skórki.
Banany obierz ze skóry.
Wszystkie składniki (gruszki, jarmuż, banany, cytrynian magnezu i inne wybrane proszki oraz płyn) umieść w dzbanie miksera – ja używam Speedcooka, bardzo polecam.
Zmiksuj składniki koktajlu, starając się uzyskać napój o w miarę gładkiej strukturze.
I to już wszystko, koktajl z gruszek i jarmużu jest gotowy do spożycia, więc można pić na zdrowie i dla przyjemności. Bo to jest bardzo smaczny koktajl, choć zielony. Gdy jest ciepło, to taki napój jest idealny na śniadanie. Słodki i sycący, a smak jarmużu jest praktycznie niewyczuwalny (całe szczęście, bo ja nie lubię się z jarmużem). Późną jesienią i zimą lepiej wypić go na drugie śniadanie lub podwieczorek, bo koktajl z surowych warzyw i owoców może działać nieco wychładzająco. Dlatego w zimnej porze roku warto dodać do niego imbir.
Smacznego!