Do góry

Napoje Przepis na:

Kompot śliwkowy (klasyczny)

Przepis dnia 2015-08-11
Kompot śliwkowy (klasyczny)

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48623

Dodano:

Odsłon: 3373

Wspominałam już, że sezon śliwkowy trwa. Grzechem byłoby nie korzystać z tych pysznych owoców. Dzisiaj zachęcam do ugotowania kompotu, którym skutecznie orzeźwimy się podczas upałów.

Składniki

  • śliwki (u mnie Radomianki) 1 kg
  • cukier według uznania*
  • woda 2 litry
  • *Ilość cukru zależy od naszego smaku, ale i od tego jak słodkie mamy śliwki. Im słodsze śliwki, tym mniej cukru będziemy potrzeb
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, osuszamy na sicie. Przygotowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Do gotujących się śliwek dodajemy cukier.

    Kompot gotujemy 10 minut, na małym ogniu. Jeżeli wydaje nam się zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody, maksymalnie 1/2 litra.

    Gotowy kompot studzimy, przecedzamy, przelewamy do dzbanka.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aniafor 11 sierpnia 2015 Nie wierzę!Kompot ze śliwek!!!! Dobrych kilka lat szukałam tego skomplikowanego przepisu! Dzięki Wam wiem jak przygotować kompot ze śliwek! :-Ddroga redakcjo, proponuję awansować niniejszy przepis na danie roku! Pozdrawiam. Idę gotować :-D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń