Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspominałam już, że sezon śliwkowy trwa. Grzechem byłoby nie korzystać z tych pysznych owoców. Dzisiaj zachęcam do ugotowania kompotu, którym skutecznie orzeźwimy się podczas upałów.
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8473
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2968
Polecam.
Odsłon: 1723
Polecam.
Odsłon: 498
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8473
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2968
Polecam.
Odsłon: 1723
Polecam.
Odsłon: 498
Składniki
Śliwki myjemy, osuszamy na sicie. Przygotowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Do gotujących się śliwek dodajemy cukier. Kompot gotujemy 10 minut, na małym ogniu. Jeżeli wydaje nam się zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody, maksymalnie 1/2 litra. Gotowy kompot studzimy, przecedzamy, przelewamy do dzbanka.
Smacznego.