Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to warzywo doskonale sprawdzające się nie tylko w daniach, ale też w roli pysznego kompotu. Tego rodzaju domowej roboty napój stanie się zdrowszym zamiennikiem tych kupnych, co nie tylko jest korzystniejsze dla organizmu, ale też portfela. Sprawdź, jak przygotować kompot z dyni do słoików, aby cieszyć się jej właściwościami nawet mroźną zimą.
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1103
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 201
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1103
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 201
Składniki
Dynię obierz i usuń znajdujące się wewnątrz włókna, a następnie pokrój w niewielką kostkę.
Do garnka wlej odmierzoną ilość wody i świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny, cukier i goździki. Drugą cytrynę obierz, pokrój w plastry i wrzuć do garnka z pozostałymi składnikami. Wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia.
Następnie dodaj pokrojoną dynię. Kiedy woda się ponownie zagotuje, zmniejszyj ogień i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 15 minut.
W ostatnim kroku przelej gotowy kompot do czystych i wyparzonych wcześniej słoików, a następnie pasteryzuj zawartość przez mniej więcej 20 minut.