Do góry

Napoje Przepis na:

Koreańska Dalgona Coffee

Koreańska Dalgona Coffee

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 570

Dodano:

Odsłon: 453

Przygotowałam dzisiaj koreańską kawę dalgonę. Przepis znalazłam na kanale Wioli Błazuckiej: "Pierogi z kimchi". Kawa jest prosta w wykonaniu, pyszna, orzeźwiająca, doskonała na upalne dni. Postanowiłam poszukać także wersji dla dzieci i znalazłam wersję z kawą inką. Wszystkim nam smakowała i na stałe zagościła w naszym domu. Gorąco zachęcam do wypróbowania :-).

Składniki

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 3 łyżeczki gorącej wody
  • 200 ml mleka
  • 6 -8 kostek lodu
  • Składniki - wersja dla dzieci:
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej np. inka
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • 200 ml zimnego lub ciepłego mleka
  • kostki lodu (w wersji ciepłej pominąć)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Koreańska Dalgona Coffee

Przygotowanie

  1. Przygotować miskę taką, żeby można było w niej miksować (u mnie szklana). Do miski wrzucić kawę rozpuszczalną cukier i dodać gorącą wodę. Wszystko zmiksować, aż powstanie puszysta masa. Do szklanki wsypać kostki lodu i zalać je zimnym mlekiem. Na wierzch wyłożyć kawową pianę. Kawę wymieszać i podawać.

  2. Wersja dla dzieci: postępować jak wyżej tylko kawę rozpuszczalną zastąpić kawą zbożową np. inką. W wersji na ciepło podgrzać mleko, wlać do szklanki, na wierzch wyłożyć kawową pianę, wymieszać i podawać.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń